Datum:

25.02.2014. 10:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2965 pregleda

Nakon godinu i po dana neizvesnosti šta će biti sa Fiskerom, proizvođač hibridnog sportskog modela Karma najzad je dobio novog vlasnika. Iako je ljubitelje ovog automobila obradovala najava o nastavku proizvodnje, najnovije vesti pokazuju da buduća Karma više neće biti isključivo hibridni automobil.

Kineski Wanxiang postao je vlasnik bankrotiranog Fiskera za 149,2 miliona dolara (109 miliona evra). S obzirom da je ista kompanija već kupila takođe propali A123, koji je snabdevao Fisker baterijama za Karmu, očekuje se da Kinezi iskoriste postojeće resurse, za nastavak proizvodnje ovog hibridnog automobila.

Međutim, stvari nisu tako jednostavne. Planovi Wanxianga kada je reč o Fiskeru još uvek nisu potpuno jasni. Za sada je jedino sigurno da Kinezi žele da nastave da izrađuju Karmu, a možda čak i drugi, ranije najavljeni model, Atlantic.

Ipak, sve one koji očekuju da Fisker automobili i dalje imaju isključivo hibridni pogon, iznenadila je vest koju je objavio Rojters. Ova agencija tvrdi da je došla do informacije prema kojoj će Wanxiang u model Karma ugrađivati i benzinski V8 motor sa kompresorom.

Wanxiang navodno planira da se udruži sa Bobom Lutzom, kritičarem “ekološkog pristupa” Fiskera. Lutz je suvlasnik kompanije VL Automotive koja je na auto-salonu u Detroitu 2013. prikazala model VL Destino. Ovaj automobil predstavlja kombinaciju karoserije i šasije Fisker Karme i konvencionalnog motora iz Corvette ZR-1.

Bob Lutz je i sam bio zainteresovan za kupovinu Fiskera jer je želeo da iskoristi postojeću tehnologiju za dalju proizvodnju modela Destino, ali je Wanxiang ponudio više novca. Kako saznaje Rojters, Wanxiang je prezentujući kreditorima plan proizvodnje Fiskera pohvalio VL Destino kao “prvu istinsku američku sportsku limuzinu u poslednjih par decenija”.

Ipak, Wanxiang insistira na tome da neće potpuno odbaciti “zelene tehnologije”, jer bi hibridni Fisker trebalo da se i dalje proizvodi, ali paraleleno sa modelom Destino koji ima konvencionalni benzinski motor.

Planom je navodno predviđeno da se u sledećih nekoliko meseci pokrene proizvodnja i to najpre u Fiskerovoj fabrici u Finskoj, a zatim u saradnji sa VL Automotive i u pogonu te kompanije koji se nalazi u Mičigenu.

Za prvih 18 meseci predviđeno je da kombinovana proizvodnja modela Karma i VL Destino u SAD iznosi 1.000 automobila, dok bi se u Evropi izrađivalo 500 Karmi.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)