Datum:

21.08.2012. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 13455 pregleda

Tečni naftni gas koji koristi sve više vozača u Srbiji, od početka avgusta je u veleprodaji poskupeo za više od 8,5 dinara po litru! Tako je sa 90,99 dinara, po koliko se auto-plin nudio prvih dana ovog meseca, u ponedeljak dostigao cenu od 99,71 dinar po kilogramu. Cene su naravno, uzletele i u maloprodajnoj mreži, pa je na pojedinim pumpama TNG točen za 78,90, a prvog dana avgusta mogao se naći i za 68,50 dinara za litar!

Vozači u Srbiji, koji koriste tečni naftni gas (TNG) u svojim automobilima, neprijatno su iznenađeni činjenicom da ovo, sve popularnije i eko-gorivo, poskupljuje u vreme kada inače cene ovog energenta padaju. Jer, kako kažu “naftaši”, TNG je derivat sezonskog tipa i uvek je leti jeftiniji nego u zimskom periodu.

– Plina ima savim dovoljno u regionu, a razlog za poskupljenje je jednostavno skok evra prema dinaru – kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

On kaže da je konstantan pad dinara razlog i što cene ostalih vrsta goriva skoro svakodnevno poskupljuju za dinar ili dva.

Promet pada

Procenjuje se da je promet na benzinskim pumpama niži za 10 do 15 odsto o odnosu na isti period prošle godine, pa zvuči sasvim logično upozorenje Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) koje smatraju da bi svako dalje poskupljenje i povećanje akciza dodatno poremetilo funkcionisanje tržišta.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)