Datum:

20.06.2015. 20:46

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 4717 pregleda

Savremene tehnologije doprinele su unapređenju bezbednosnih karakteristika automobila, pa zašto onda ne bi pomogle da se iz saobraćaja eliminišu alkoholisani vozači?

Problem pijanih vozača prisutan je otkada postoje automobili, ali osim apela vozačima da ne sedaju za volan u alkoholisanom stanju i kaznenih mera za one koje policija uhvati u prekršaju društvo još uvek nije smislilo pravi odgovor na ovakvo ponašanje u saobraćaju.

To bi uskoro moglo da se promeni uvođenjem u automobile sistema koji otkriva prisustvo alkohola u organizmu vozača i onemogućava pokretanje vozila ako se za volanom nalazi pijana osoba.

Jedna od prvih zemalja koja bi trebalo da počne sa primenom ove tehnologije su Sjedinjene Države.

Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) radi na tehnologiji za detekciju alkoholisanih vozača još od 2008. a početkom juna objavili su video u kome su objašnjeni osnovni principi rada ovih sistema.

U fokusu su trenutno dva sistema. Prvi funkcioniše poput neke vrste alkometra i otkriva prisustvo alkohola u dahu vozača, dok drugi nivo alkohola meri preko prsta osobe koja se nalazi za volanom.

U prvom slučaju, čestice alkohola koje izdahne vozač detektuju se pomoću infracrvenih senzora. Drugi sistem otkriva prisustvo alkohola u krvi na osnovu analize spektra svetlosti koja se reflektuje od kože na vozačevom prstu.

Oba sistema mogu se podesiti tako da mere stepen alkoholisanosti iznad zakonom dozvoljene granice a u slučaju pozitivnog nalaza automatski onemogućavaju startovanje motora automobila.

NHTSA očekuje da će ove tehnologije u budućnosti biti komercijalizovane poput bilo kog drugog bezbednosnog sistema koji je prisutan u savremenim modelima.

Procenjuje se da bi jedan takav sistem bio spreman za ugradnju u nove automobile koji se prodaju u SAD već 2018. godine, nakon čega bi mogao da postane obavezujući deo opreme na svim novim vozilima u ovoj zemlji, kao što će to biti slučaj sa zadnjom kamerom od 2018.

U međuvremenu, inženjeri će morati da otklone neke praktične nedostatke ovih sistema. Pre svega, moraće da pronađu način kako da spreče vozača da “prevari” tehnologiju.

Jer, kako sada stvari stoje, umesto onog ko se nalazi za upravljačem, bilo ko od treznih putnika mogao bi da zavara sistem tako što bi dunuo u detektor ili prislonio svoj prst na senzor.

Izvor: B92

 
0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)