Datum:

03.03.2011. 22:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 7669 pregleda

Svakim desetim vozilom na putevima užičkog kraja upravlja pijani vozač, a svaki treći iz te kategorije seda za volan u stanju teške alkoholisanosti, podaci su Policijske uprave Užice, koja je u kratkom roku zatekla dva vozača sa preko četiri promila alkohola u krvi, i koja je od novembra do danas četvoro vozača kaznila oduzimanjem vozačke dozvole – baš zbog vožnje u pijanom stanju.

Tokom minulog vikenda saobraćajne patrole policije kontrolisale su na ovom području 646 vozača od kojih je, kako je utvrđeno, 61 bio pod dejstvom alkohola, a alko-testovi su pokazali da su čak dvadesetorica njih vozili u stanju teške, veoma teške i potpune alkoholisanosti, odnosno da su imali od 1,2 do 2,5 promila alkohola u krvi. Svakom od njih određeno je trežnjenje, mera zadržavanja u trajanju od 12 sati.

Da pokazatelji od pre nekoliko dana nisu slučajnost, pokazuje i saobraćajna racija iz noći između 29. i 30 januara. Tom prilikom patrole su zaustavile 189 vozila i u njima pronašle 20 pijanih vozača. U Požegi, takođe nedavno, u 230 kontrola otkriveno je 29 pijanih vozača, dok je u Kosjeriću u 70 pregleda zatečeno 12 pijanih šofera.

– Među najčešćim prekršajima iz oblasti bezbednosti saobraćaja vožnja u stanju alkoholisanosti je na trećem mestu, odmah iza nedozvoljenog preticanja i nepropisne brzine. Od 299 saobraćajnih nezgoda koje su se prošle godine dogodile na teritoriji koju pokrivamo u 12 odsto slučajeva, uzrok je upravo bio alkohol – kaže Miloš Penezić, načelnik Saobraćajnog odeljenja Policijske uprave Užice.

Od 293 vozača koja su prošle godine zadržana na trežnjenju, pre nego što je seo za volan najviše je potegao izvesni Ariljac kome je “balon” očitao 4,1 promil alkohola u krvi. Taj vozač, kaže za “Blic” dr Zoran Dimitrijević, neuropsihijatar iz Užica, morao je popiti najmanje 16 čašica žestokog pića, ili 16 boca piva ili isto toliko čaša vina.

– To medicina zove stadijumom pijanstva sa komom. U pitanju je, verovatno, višegodišnji konzument sa ogromnom tolerancijom alkohola i zato je mogao da podnese svu popijenu količinu. Sa preko četiri promila prosečan čovek nalazi se u najtežem stanju poremećaja svesti zbog narkoze prouzrokovane trovanjem i ako mu se ne ukaže pomoć, lako može da umre zbog prestanka rada vitalnih centara u mozgu – objašnjava dr Dimitrijević.

Na tronu neslavnog rekordera, ipak, ovaj Ariljac nije se zadržao dugo! Njegov učinak „zasenio“ je Požežanin koga je patrola 3. februara ove godine, usred bela dana, zatekla sa 4,3 promila alkohola u krvi. Među pijanim vozačima, ukazuju u policiji, ima i žena. Jedna dama zimus imala je 2,85, a njena “prva pratilja” 2,65 promila alkohola u krvi.

– Da bi suzbili vožnju u alkoholisanom stanju na svim putnim pravcima, naročito u gradskim i prigradskim sredinama, i na prilaznim putevima prema naseljima, pojačali smo kontrolu saobraćaja. Neprestano primenjujemo razmenu patrola po opštinama, odnosno timove saobraćajaca iz Užica šaljemo da rade u Bajinoj Bašti, Požegi, Priboju, Prijepolju, i suprotno, da se ne bi desilo da policajci gledaju kroz prste poznanicima i tolerišu prekršaje – dodaje Miloš Penezić.

Za četiri meseca zaradili 18 kaznenih poena

Za četiri meseca koliko se primenjuje pravilnik MUP-a o beleženju kaznenih bodova u saobraćaju, četvorica vozača sa ovog područja već su ispunila maksimalnu kvotu od 18 poena. Svi iz te četvorke koja je ostala bez vozačkih dozvola, sve kaznene poene zaradili su zbog – alkohola.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)