peu1

Datum:

07.07.2012. 17:32

Autor:

Ina Poljak

Oznake:


Statistika:

0 komentara 4337 pregleda

Posrnuli francuski automobilski gigant “PSA Pežo Sitroen” bi mogao ukinuti do 10.000 radnih mesta, u okviru svojih nastojanja da smanji operativne troškove, izjavio je danas jedan zvaničnik sindikata.

Lider radničkog sindikata “Fors Uvrije” (Force Ouvrier) je rekao da će rukovodstvo “Pežoa” predložiti ukidanje od 8.000 do 10.000 radnih mesta kroz kombinaciju preraspodele zaposlenih, njihovog dobrovoljnog odlaska i prisilnog otpuštanja, prenosi agencija AFP.

Lideri drugih radničkih sindikata te kompanije nisu potvrdili tu cifru, navodeći da nikakve brojke nisu bile pomenute na poslednjem sastanku sa rukovodstvom.

Kompanija “Pežo” bi nove mere za smanjenje troškova trebalo da predstavi na vanrednom sastanku sa sindikatima 12. jula.

Prisutne su takođe spekulacije da bi “Pežo” mogao zatvoriti svoju istorijsku fabriku u severnom predgrađu Pariza, koja zapošljava oko 3.300 ljudi.

“Pežo” je već planirao da ove godine skreše radnu snagu za 4.000 radnika, u pokušaju da smanji prekomernu proizvodnju usled velikog usporavanja prodaje automobila u Evropi kao posledice dužničke krize u evrozoni.

Prodaja novih automobila u Francuskoj je za prvih pet meseci ove godine umanjena za 17,2 odsto.

“Pežo” je u februaru sklopio globalnu alijansu sa američkim proizvođačem automobila “Dženeral motorsom” (GM), radi smanjenja troškova obe kompanije i povećanja njihove konkurentnosti u Evropi.

Izvor: Tanjug/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)