Datum:

28.05.2012. 10:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 6570 pregleda

Počevši od najnovijeg modela 301, Peugeot uvodi nov sistem obeležavanja svojih vozila. Od sada, sve oznake automobila francuskog proizvođača završavaće sa ciframa 1 ili 8, a svaka nova generacija određenog modela zadržaće broj koji je imala prethodna verzija.

Peugeot je već dugo prepoznatljiv po svom jedinstvenom sistemu obeležavanja modela. Oznake automobila ovog proizvođača sastoje se uglavnom od trocifrenih brojeva kod kojih je srednja cifra uvek nula.

Prva cifra predstavlja segment kojem model pripada, dok je poslednja označavala generaciju automobila.

Poslednjih godina, ovaj sistem je delimično modifikovan uvođenjem četvorocifrenih oznaka. Ipak, suština se nije promenila – simbolika prve i poslednje cifre ostala je ista, dok su dva mesta u sredini oznake bila rezervisana za dve nule.

Povećanjem broja novih modela i skraćivanjem veka trajanja jedne generacije automobila na tržištu, Peugeotu je preostalo sve manje opcija za označavanje novih automobila.

Zbog toga je odlučeno da se napravi revizija dosadašnjeg sistema, tako što će se brojevi svih modela od sada završavati sa 1 ili 8.

U Peugeotu kažu da će modeli koji na kraju oznake imaju cifru 1 biti takozvani niskobudžetni automobili namenjeni pre svega tržištima u razvoju.

Prema rečima čelnika francuske kompanije ovi modeli će biti praktični i prilagodljivi različitim potrebama korisnika i uslovima u eksploataciji, ali pre svega pristupačni kada je reč o njihovoj ceni. Prvi automobil iz ove kategorije koji je usvojio novi sistem obeležavanja je Peugeot 301.

Što se tiče aktuelnih modela, poput 208, 308, 3008 ili 5008, oni će svoje oznake preneti i na buduće generacije, dok će najmanji Peugeot 107 u sledećoj generaciji dobiti broj 108 na zadnjem delu vozila.

Peugeot će zadržati četvorocifrene brojeve za krosovere, kao i dosadašnje slovne oznake kao što su CC za kupe-kabriolet ili SW za karavan verzije.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)