Datum:

12.12.2013. 10:53

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 6175 pregleda

Potpuno nova „mazda 3“ osvojila je maksimalne ocene za sigurnost i svih pet „zvezdica“ na sve strožim i zahtevnijim Euro NCAP testiranjima.

„Mazdin“ najnoviji model tako je i službeno postao najsigurniji kompaktni automobil dostupan u Evropi od svih koji su do sada prošli Euro NCAP testiranje u 2013. godini. Japanci su ponovo pokazali da s pravom zadobijaju sve veće poverenje kupaca.

Najnovija verzija „Mazdinog“ najprodavanijeg automobila svih vremena ostvarila je izvrsne ocene u sve četiri kategorije, postigavši ukupno 93 odsto poena za zaštitu odraslih putnika i osvojivši 86 odsto za zaštitu dece. To su rezultati koji su među najvišim ocenama u Evropi ove godine. „Mazda“ je otišla i korak dalje, pa je za zaštitu pešaka osvojila veoma solidnih 65 odsto bodova, dok je u kategoriji sistema za povećanje sigurnosti dostigla impozantnih 81 odsto bodova.

Ovi rezultati znatno prevazilaze odgovarajuće Euro NCAP „pragove“ potrebne za osvajanje svih pet „zvezdica“.

Rezultati

„Mazda 3“ je ovako ocenjena: odrasli putnici – 80 odsto, deca – 60 odsto, pešaci – 60 odsto, sistemi za povećanje sigurnosti – 65 odsto, ukupno 80 odsto. Rezultat u svakoj kategoriji temelji se na nekoliko različitih kreš testova, uključujući prednji udar pri brzini od 64 km/č, bočni udar vozila pri brzini od 50 km/č, bočni nalet na stub pri brzini od 29 km/č i udare/nalete pri brzini od 40 km/č, koji uključuju decu i odrasle pešake. Euro NCAP takođe ocenjuje sistem elektronske kontrole stabilnosti (ESC), koji se kod „Mazde“ naziva Dynamic Stability Control (DSC). To je prva ocena potpuno nove „mazde 3“ neke od vodećih organizacija ili agencija za procenu sigurnosti.

Dostupna u izvedbama „sport“ („hečbek“) i „sedan“, nova „mazda 3“ sada je postala član porodice odlikaša ove kompanije, preciznije rečeno, „mazda 3“ je već peta „mazda“ koja je osvojila maksimalan broj zvezdica na Euro NCAP testovima, koji su od 2009. godine još stroži i zahtevniji.

Novi model tako sledi stope prethodne „mazde 3“, prošle i aktuelne generacije „mazde 6“, kao i „mazde C-5“. Kao i ove poslednje dve, potpuno nova „mazda 3“ dolazi s jedinstvenom i laganom „skajaktiv“ karoserijom i „skajaktiv“ vešanjem koji efikasno upijaju energiju udara.

Tako je, na primer, otprilike 60 odsto karoserije izrađeno od čelika visoke i ultravisoke čvrstoće – značajno povećanje u odnosu na 50 odsto udela kod prethodnog modela, što čini novi „Mazdin“ kompakt lakšim, a istovremeno za 30 odsto krućim.

Sve to donosi još bolju pasivnu zaštitu, koja je kod nove „mazde 3“ dopunjena i paletom „i-ACTIVESENSE“ najnaprednijih dodataka za povećanje aktivne sigurnosti baziranih na različitim senzorima. Euro NCAP sistem ocenjivanja uključivaće ubuduće i takve sisteme, počevši od 2014. godine.

Druga glavna karakteristika potpuno nove „mazde 3“, čija je prodaja u Evropi počela prošlog meseca, jesu predvidljive reakcije pri ubrzanjima, kočenju i skretanju.

auto-mazda-MALA

Samim tim automobil je lakše voziti sigurno, što, pak, dodatno smanjuje mogućnost nesreća, a nimalo ne šteti „mazdinom“ karakteru koji je čini zabavnom u vožnji. Automobil takođe ima potpuno redizajniranu unutrašnjost, koja se temelji na novom konceptu kabine. Ideja je bila da se pomogne vozaču da na najbolji mogući način iskoristi sve informacije koje mu sistemi ugrađeni u vozilo mogu ponuditi.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)