Datum:

20.01.2013. 17:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6235 pregleda

U Srbiji je ponovo napadalo 10-20cm snega i u pogledu bezbednosti, vozite oprezno ukoliko već morate na put. Donosimo pet najčešćih grešaka prilikom vožnje na snegu.

Lažan osećaj sigurnosti

Dok vozila s pogonom na 4 točkova obično imaju bolje performanse po snežnim uslovima, tehnologija može vozačima dati lažan osećaj sigurnosti. Premda su današnji automobili sigurniji, s boljom opremom i performansama, nisu svemogući po otežanim vremenskim prilikama. Stoga nije na odmet zadržati pažnju i koncentraciju.

Nedovoljna priprema

Najopasniji dan na putevima je onaj kada sneg prvi put padne. Mnogi vozači nisu pripremili svoja vozila za zimske uslove, i verovatno su još uvek pod navikom vožnje po normalnim uslovima.

Premala udaljenost

Mnogi vozači nenavikli na zimske uslove imaju lošu naviku da drže premali razmak od vozila ispred sebe. To naravno smanjuje vreme reakcije u slučaju da se dogodi nešto nepredviđeno. Preporučuje se udvostručiti udaljenost, osiguravajući sebi put kočenja od 6 sekundi. Drugim rečima, ako vozite brzinom od 20 km/h, udaljenost između vašeg i automobila ispred vas trebala bi biti 4 veličine vozila, dok ako vozite brzinom 50 km/h ona iznosi 12 veličina vozila.

Naglo kočenje

Mnogi nagaze na kočnicu kada osete da im točkovi počinju proklizavati. Nemojte to činiti jer time onemogućujete trakciju gume čime se gubi kontrola nad vozilom. Ono što biste trebali da učinite jeste otpustiti papučicu gasa i na taj način usporiti vozilo. Guma koja se okreće znači da još uvek postoji trakcija, a to vam je potrebno kako biste izbegli koliziju.

Prebrza vožnja

Ovo je jedna od najvećih grešaka u vožnji po snegu. Vozači imaju lošu naviku da kada izađu na autoput misle kako mogu voziti uobičajenom brzinom. Prebrza vožnja smanjuje količinu vremena koja vam je potrebna da reagujete u slučaju opasnosti. Takođe, potrebno je 4 do 10 puta više vremena da se zakoči na snegu ili ledu. (Economy.rs, 19. januar 2012.)

Izvor: Economy

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)