Datum:

25.01.2012. 10:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5567 pregleda

SNEG je uveliko počeo da zadaje probleme na srpskim drumovima, ali to nikako nije razlog da se odustane od puta. Kompletna priprema zimske opreme i obaveštenost o prohodnim i neprohodnim deonicama, pre sedanja u automobil, mogu vas poštedeti muka. I što je najbitnije, sprečiti da dođe do nezgoda.

Kako su nam rekli u Auto-moto savezu Srbije, najviše problema ima u Pčinjskom okrugu, odnosno na jugu zemlje.

– Snežnih nanosa na kolovozu ima kod Vranja, Leskovca, Vladičinog Hana, Surdulice, Ivanjice, Sjenice i Novog Pazara – kažu u AMSS. – Problematično je i kod Užica, Požege i Valjeva gde ima dosta poledice na putevima. Oni koji se odluče za te pravce posebno treba da obrate pažnju u jutarnjim i večernjim satima, jer su tada najniže temperature i putevi su veoma klizavi.

Vojvodina je većim delom prohodna i tokom dana na putevima nema problema. Ujutru i uveče, na određenim deonicama, se može stvoriti poledica, pa je zbog toga potreban dodatan oprez. Pored toga, glavni magistralni pravci i auto-putevi u Srbiji su prohodni i na njima nema snega i leda.

– Poseban režim saobraćaja važi za kamione, koji na određenim putevima imaju zabranu kretanja – upozoravaju u AMSS. – Oni ne mogu da idu na Kopaonik, Goliju, Goč, Crni vrh i Debelo brdo. Oni koji planiraju da idu na Kopaonik savetujemo da se odluče za pravac preko Jošaničke banje, jer na prevoju Jaram vetar pravi snežne nanose i otežava saobraćaj.

Na svim pravcima koji su zbog padavina problematični za vožnju, visina snežnog pokrivača se kreće od pet santimetara pa naviše. Svi koji planiraju da se zapute ka tim mestima moraju imati zimsku opremu, a u nju, između ostalog, spadaju i lanci. Najveći broj vozača nikada nije imao priliku da ih montira na gume, pa se lako može naći u problemu. Zbog toga je najbolje da se uradi probno postavljanje na suvom i što toplijem mestu.

Vozačima je i na većini puteva u Evropi neophodna zimska oprema, ali treba znati da su u evropskim državama zakoni o zimskim gumama vrlo različiti. Tako od 15. novembra do 15. marta vozila u Sloveniji moraju biti opremljena zimskom opremom koja se sastoji od 4 zimske gume ili 4 letnje gume s minimalnom dubinom šare 3 milimetra i odgovarajuće velike lance za sneg u priboru. U Austriji je obavezna zimska oprema u periodu od 1. novembra do 15. aprila. Za vozila do najveće dozvoljene težine 3,5 t kao zimska oprema se smatra korišćenje zimskih guma sa minimalnom dubinom šare od 4 milimetra ili letnjih guma s minimalnom dubinom šare od 4 milimetra i lanaca za sneg na pogonskim točkovima.

U Nemačkoj je zimska oprema obavezna u slučaju snega, utabanog snega, bljuzgavice, poledice, mraza i uopšte u slučaju svih padavina snega ili leda. Za odgovarajuću opremu se smatraju 4 gume sa oznakom M+S ili simbolom snežne pahuljice. U Italiji je zimska oprema zakonska obaveza samo u oblasti doline Aosta, i to od 15. oktobra do 30. aprila. U svim ostalim oblastima zimska oprema je obavezna samo u slučaju zimskih uslova vožnje. Dozvoljena je upotreba zimskih ili letnjih guma i lanaca za sneg.

Kako se ne biste našli u situaciji da pred sam put automobil neće da se upali, potrebno je osigurati nekoliko uslova. Akumulator mora biti ispravan, pa je potrebno da se prokontroliše i dopuni, ako je neophodno. Provera kablova i svećica takođe je poželjna. Ako se ipak dogodi da je akumulator prazan, može se spojiti i na akumulator drugog automobila pomoću kablova. Dakle, ne bi bilo loše imati u prtljažniku i kablove za startovanje.

Montiranje lanaca

Postavljanje lanaca je stvar vežbe, ali uz poznavanje osnovne procedure svako može da ih montira.

1. Ako je u pitanju noviji tip lanaca, prvo ih treba raspetljati i staviti ispred pogonskog točka.

2. Lanac se zatim provuče sa unutrašnje strane gume, tako da sredina obruča dođe na sredinu gume.

3. Lance na zemlji, sa prednje strane, poravnjajte.

4. Prednji bočni lanac se zatvori u krug kukom, a obruč sa zadnje strane gume se namesti tako da ne leži na vrhu točka.

5. Zatezni lanac sa desne strane prvo provucite kroz kuku na levoj strani, a potom na prsten na desnoj strani.

6. Lanac zategnite i zakačite za lanac na suprotnoj, odnosno gornjoj strani.

7. Majstori savetuju da se automobil posle montiranja provoza tridesetak metara, a da se zatim lanci dotegnu.

Obavezna provera

Kada se zimi kreće bilo gde izvan grada poželjno je, a često i neophodno, montirati odgovarajuće pneumatike, proveriti akumulator, proveriti da li je sipan antifriz, sipati tečnost za odmrzavanje stakala, a zatim i potpuno očistiti sva stakla. Takođe je poželjno proveriti pritisak u gumama, zaštititi brave i gume na vratima od smrzavanja i obezbediti da u rezervoaru ima više od polovine goriva. I najbitnija stavka, prilagoditi brzinu uslovima vožnje.

Ulje i antifirz

Pre polaska na put trebalo bi proveriti ulje i antifriz. Ređa ulja su bolja za zimske dane, jer se zbog hladnoće manje zgušnjavaju i ne otežavaju pokretanje motora. Isti princip važi i za podmazivače za menjač. Najbitnija tečnost zimi je svakako ona u sistemu za hlađenje motora – antifriz. Treba znati da on s vremenom gubi svojstva, te ga je obavezno menjati svake dve godine. Zato je bolje proveriti u kakvom je stanju pre polaska na put.

Autor: N. Nedeljković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)