Datum:

10.05.2014. 17:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2634 pregleda

Umesto betona ili asfalta, bračni par iz Ajdaha, SAD, upotrebio je za izgradnju parkinga ispred svoje kuće solarne panele. To je, kako tvrde ovo dvoje futurista, samo prvi korak ka putevima budućnosti na kojima bi solarne ploče zamenile asfaltnu podlogu.

Solarna energija sve više nalazi primenu u savremenom svetu. Ploče koje pretvaraju energiju Sunca u električnu struju koriste se i u automobilskoj industriji, počevši od fabrika koje se napajaju energijom iz solarnih panela, pa do krovova hibridnih i električnih automobila.

Osim toga, sunčeva energija našla je primenu i na stanicama za punjenje vozila na električni pogon.

Bračni par, Scott i Julie Brusaw, predstavili su još 2010. projekat puteva budućnosti koji bi bili popločani solarnim panelima. Prema njihovoj zamisli, ovako dobijena električna energija mogla bi da se upotrebi za uličnu rasvetu i osvetljenje autoputeva i saobraćanih znakova, ali i za potrebe domaćinstava koja se nalaze pored puta.

2

Kako bi pokazali da je ideja izvodljiva u stvarnosti i da bi prikupili sredstva za dalja istraživanja, oni su na svom privatnom parkingu postavili solarne ploče koje su otporne na udarce i habanje i koje, kako je demonstrirano na video snimku, mogu da podnesu masu težih vozila, poput traktora:

Paneli su u obliku šestougla i uklapaju se jedan u drugi kao slične ploče od bilo kog drugog materijala.

Ako bi se ovakve ploče postavile na puteve, energija koju paneli generišu koristila bi se i za njihovo grejanje čime bi se sprečilo zadržavanje snega i leda, kao i za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju.

Tvorci projekta nisu objavili koliki su troškovi čitave instalacije, ali tvrde da bi se ona kroz proizvodnju struje isplatila tokom svog životnog veka. Njihov cilj je da prikupe novčana sredstva u visini od milion dolara, kako bi komercijlizovali svoju ideju.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)