Datum:

28.09.2011. 13:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

3 komentara 5034 pregleda

Sa primanjima od oko 380 evra i prosečnom cenom benzina od 1,38 evra za litar, srpski vozač je u daleko nepovoljnijem položaju od svojih kolega u regionu.

U Srbiji je za prosečnu platu moguće natočiti oko 275 litara benzina BMB 95 i nešto više dizela. Sa primanjima od oko 380 evra i prosečnom cenom benzina od 1,38 evra za litar, srpski vozač je u daleko nepovoljnijem položaju od svojih kolega u regionu.

Vozači u Republici Srpskoj, koji imaju prosečnu platu od oko 420 evra, bezolovni benzin evrokvaliteta (BMB 95) plaćaju samo 1,18 evra po litru u proseku, što znači da mogu da kupe oko 355 litara goriva. Još poraznije po srpske vozače jeste upoređivanje sa dve zemlje iz okruženja koje su članovi EU. Tako u Sloveniji vozači sa prosečnom platom od oko 985 evra i cenom supera od 1,28 evra po litru mogu da mesečno natoče 769 litara goriva, a u Austriji čak, za nas neverovatnih, 1.800 litara!

Liberalizacija tržišta i izjednačavanje cena akciza na uvozne i domaće derivate, kao ni to što je cena sirova nafta u ponedeljak, ponovo, „skliznula“ čak na 79,10 dolara po barelu, nije donelo nikakvu blagodet našim vozačima.

– Udeo državnih zahvatanja u ceni dizela je 44 odsto, a benzina 53 odsto, što je najviše u regionu – ocenjuje Nikolas Petri, zamenik generalnog direktora NIS. – Marže na naftne derivate u Srbiji su na nivou regiona ili niže, od osam do 10 odsto, dok je u Bugarskoj na primer 13 odsto. Razlog viših cena je u visokim akcizama države.

Aleksandar Mileusnić, predstavnik Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da je efekte od liberalizacije tržišta i sniženja cena na svetskim berzama neutralisalo julsko povećanje akciza na dizel sa 30,47 na 37 dinara i bezolovnog motornog benzina sa 45 na 49,5 dinara. Kako on tvrdi, da je ostalo staro formiranje cena, sada bi cena BMB 95 bila deset dinara viša, a kod evrodizela bila bi razlika još veća.

Izvor: Novosti

3 komentara
 1. sale

  Ja sam hteo da idem kolima na Kosovo da ga branim ali nisam imao dovoljno para za gorivo.Tajkuni se bas ne opterecuju oko Kosova,bitniji su njihovi dzepovi.

 2. Pera

  Svaka vam čast za članak. Kao što sam pre neki dan napisao, niko od uvaženih nam stručnjaka da izmeri odnos prosečne plate i cene derivata, nego se kad država nešto prodaje (bilo to gorivo, struja, tel, Internet,…) odmah hvataju za cene u okruženju a to što imamo upola manje plate to nikom ništa.

 3. Goran

  Majku im lopovsku. Dali sebi trocifrenu platu+dnevnice+bonuse+troskove puta+klopu+++++++
  Prosecna plata radnika u Srbiji je u stvari 15000.
  Sljamovi! Robovlasnici!

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)