Datum:

31.03.2016. 22:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

U gradskoj vožnji najviše vremena gubi se na zaustavljanju i čekanju na raskrsnicama. Da li možete da zamislite raskrsnice na kojima nema semafora i čekanja?

Masačusetski tehnički institut (MIT), u saradnji sa Švajcarskim tehničkim institutom i Italijanskim nacionalnim istraživačkim savetom, osmislio je koncept raskrsnice budućnosti koja omogućava nesmetan protok saobraćaja bez zaustavljanja. Cilj projekta bio je da se sa raskrsnica u potpunosti izbace semafori, smanje saobraćajne gužve, zastoji i zagađenje vazduha.

Istraživači su zaključili da je ovaj problem moguće rešiti jedino ako bi sva vozila imala auto-pilot, odnosno ako bi njima upravljali kompjuteri, i ako bi međusobno “komunicirali” razmenjujući informacije o brzini i željenom pravcu kretanja.

U zavisnosti od brzine i pravca kretanja drugih vozila, kao i od toga da li automobil na raskrsnici skreće ili nastavlja pravo, kompjuter bi tokom vožnje regulisao brzinu kako bi auto bezbedno prošao kroz raskrsnicu, bez zaustavljanja i stajanja na semaforu, kao što je to sada slučaj.

Da bi ova ideja prerasla u nešto više od još jedne futurističke vizije, u praksi je potrebno učiniti mnogo toga. Pre svega, kompletan saobraćaj morao bi da bude automatizovan, što znači da oni koji se prevoze u automobilima ne bi imali nikakav uticaj na vožnju.

Takođe, formirao bi se centralni sistem upravljanja drumskim saobraćajem, nešto poput današnje kontrole letenja, gde bi stizale informacije o položaju, brzini i pravcu kretanja svakog vozila koje učestvuje u saobraćaju. Dalje, Internet veza pomoću koje bi se održavala komunikacija morala bi da radi besprekorno.

Još jedan preduslov bio bi razdvajanje pešačkog/biciklističkog saobraćaja od automobilskog saobraćaja, što bi uslovilo dodatna ulaganja u infrastrukturu.

Iako se čini da je u pitanju utopijska ideja, koje se možda nikad neće u potpunosti realizovati, u razvijenim zemljama već postoje raskrsnice na kojima se svetla na semaforu automatski menjaju u zavisnosti od inteziteta saobraćaja.

Zahvaljujući senzorima ugrađenim u asfalt, sistem registruje nailazak automobila iz određenog smera i, ako iz bočne ulice raskrsnici ne prilazi drugo vozilo, menja crveno svetlo u zeleno, omogućavajući prolazak bez nepotrebnog zaustavljanja.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)