Datum:

29.05.2017. 10:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Prodaja automobila u Evropi pala je za 6,8 odsto u aprilu za šta se odgovornost pripisuje osipanju tražnje za “Folksvagenovim” vozilima, manjem broju trgovačkih dana usled Uskrsa i dvocifrenom padu prodaje vozila u Britaniji, pokazali su podaci ove industrijske grane nedavno objavljeni.

Prošlog meseca registrovano je 1,23 miliona automobila u Evropskoj uniji i u zemljama Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) u odnosu na 1,32 miliona u istom mesecu lane, saopštila je Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA) iz Brisela, prenosi agencija Rojters.

Pad registracija u aprilu, prvi u jednom mesecu ove godine, sveo je četvoromesečni rast prodaje na 4,5 odsto, na 5,49 miliona automobila, navodi se u saopštenju ACEA. Ove godine Uskrs je pao u aprilu, što je za posledicu imalo niže pokazatelje prodaje u poređenju s prošlom godinom, objašnjavaju iz te asocijacije.

Broj registrovanih vozila VW, najprodavanije marke automobila u Evropi, u aprilu se srozao za 14 odsto, dok je “Reno”, sledeći najprodavaniji evropski brend, zabeležio pad prodaje od 3,3 odsto, pokazuje statistika. Prodaja vozila “vokshola” i “opela” spustila se za 13,1 odsto.

Gotovo svi automobilski brendovi registrovali su manju prodaju, sa izuzetkom “Tojote”, čija se prodaja povećala za 5,4 odsto, a rast je zabeležila i južnokorejska “Kija” za 8,1 odsto.

Glavni razlog splašnjavanja prodaje u Evropi je taj što su dva najveća tržišta u regionu, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, zabeležili pad od 8,0 odsto, odnosno 19,8 odsto, respektivno, pokazuju podaci ACEA.

Od velikih tržišta, jedino je Španija imala porast prodaje od 1,1 odsto, dok su Francuska i Italija registrovale smanjenje za 6,0, odnosno 4,6 odsto, respektivno, pokazuju podaci zasnovani na nacionalnim statistikama o registraciji novih vozila, koji su objavljeni početkom ovog meseca.

ACEA je navela u saopštenju da je samo u Evropskoj uniji prodaja automobila pala za 6,6 odsto u aprilu, dodaje Rojters.

Podaci

  • 19,8 odsto je pad prodaje u VB
  • 8 odsto je pad prodaje u Nemačkoj
  • 1,1 odsto je rast tržišta u Španiji

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)