Datum:

22.05.2012. 22:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 9920 pregleda

Iako na svetskim berzama cena barela sirove nafte, od početka aprila, nezadrživo pada, vozači u Srbiji ne osećaju tu promenu na svom džepu.

Posle nekoliko “stidljivih” pojeftinjenja na benzinskim pumpama, podstaknutim i smanjenjem akciza za 1,5 dinara po litru, poslednjih dana cene goriva, pre svega benzina “evropremijum BMB 95”, ponovo su uzletele. Poskupljenja, doduše, nisu velika, u proseku dinar po litru (toliko je i NIS podigao cene “evropremijuma BMB 95” u velikoprodaji), ali su vozači više nego ogorčeni.

Logika da kada sirova nafta poskupljuje na svetskim berzama poskupljuje i gorivo na našim pumpama, očigledno ne važi kada cena neprerađene nafte klizi nadole.

– Da su stvari tako proste sada bismo imali značajnije sniženje cena derivata na našim pumpama – kaže za “Novosti” generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Mićović objašnjava da se cene goriva formiraju od više činilaca na koje uvoznici i trgovci nemaju uticaja. Jedan od najvažnijih parametara, uz cenu sirove nafte, jeste i devizni kurs. I to ne samo odnos evra i dinara već i, što je mnogo važnije, odnos evra i dinara prema dolaru, jer se sva plaćanja na svetskoj berzi obavljaju u dolarima.

– Dolar je značajno poskupeo i u odnosu na evro i u odnosu na dinar, tako da je poništen dobar efekat sniženja cena barela sirove nafte. Jednostavno, u ovom trenutku sa ovakvim kursom gorivo na našim pumpama ne može da bude jeftinije – tvrdi Mićović.

Evro je, da podsetimo, početkom godine vredeo 97,06 dinara, pre mesec dana, odnosno 21. aprila – 111,48, a u ponedeljak 113,37 dinara.

Dolar je u ovom periodu još više ojačao u odnosu na dinar. U ponedeljak je vredeo 88,67. Pre mesec dana, 21. aprila, 84,82, a pre godinu dana 67,79 dinara.

I u odnosu na zajedničku evropsku valutu koja je na sve većim iskušenjima, dolar pokazuje mišiće. U ponedeljak je dostigao ovogodišnju rekordnu kotu, pa se za evro dobijalo samo 1,27 dolara.

Rekordi

Zanimljivo je da je istorijski minimum evra u odnosu na dolar bio 26. oktobra 2000. (0,82 dolara), a istorijski maksimum 15. jula 2008, kada se za jedan evro dobijao čak 1.599 dolara. Radi poređenja: litar evrodizela je početkom 2008. u Srbiji koštao 84,2, a u ponedeljak 148 dinara.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)