Datum:

05.05.2012. 17:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 6114 pregleda

Cene goriva na pumpama u Srbiji trebalo bi da budu snižene od 1,5 do tri dinara po litru, zbog smanjenja akciza na naftne derivate, pada cena nafte na svetskom tržištu i dejstva konkurencije na domaćem tržištu naftnih derivata.

Vlada Srbije snizila je akcize na naftne derivate za 1,5 dinar po litru, rečeno je Tanjugu u Vladi.

Akcize na naftne derivate su snižene zbog rasta proizvođačkih cena goriva i rasta cena nafte na svetskom tržištu, istakli su u Vladi.

Akciza za sve vrste benzina iznosiće 48,10 dinara za litar, a za sve vrste dizela 35,57 dinara za litar, naveli su u Vladi i istakli da je ta odluka doneta 30. aprila i da stupa na snagu dan po objavljivanju u Službenom glasniku.

Domaći naftaši očekuju da će cene goriva biti snižene najmanje za iznos akcize, odnosno za oko 1,5 dinar po litru, a moglo bi doći i do dodatnog pojeftinjenja goriva najviše za tri dinara po litru, zbog pada i stagnacije cena nafte na svetskom tržištu u prethodnom periodu, kao i zbog delovanja konkurencije na srpskom tržištu naftnih derivata.

Naftaši međutim ističu da će različite odluku o iznosu pojeftinjenja, doneti svaka naftna kompanija za sebe, jer se cene goriva slobodno formiraju od prošle godine, od kada je uvedena liberalizacija tržišta naftnih derivata u Srbiji. Naftna industrija Srbije (NIS) uz smanjenje akciza u maju nastavlja sniženje maloprodajnih cena goriva, kažu u toj kompaniji i navode da su cene goriva na benzinskim stanicama NIS-a najniže na tržištu Srbije.

Od 20. marta maloprodajne cene na benzinskim stanicama NIS-a idu dole i sada je maloprodajna cena derivata evro premium BMB-95 kod NIS-a niža u odnosu na cene konkurenata od 4,7 do devet dinara po litru, BMB-95 od 3,5 do 5,7 dinara po litru, dizel goriva D-2 niža je od 5,3 – 5,5 dinara po litru, a evro dizela od 3,4 do 7,5 dinara po litru, navode u NIS-u.

Izvor: Tanjug

1 komentar
  1. Goran

    A zasto tng ne spominjete? Pa bar 30% auta se vizi na tu vrstu goriva.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)