Datum:

04.04.2011. 16:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5115 pregleda

Ne postoji mogućnost da su radioaktivni automobili ili delovi iz Japana dospeli u Srbiju, kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja. Vozila koja se sada prodaju napustila su Japan još pre šest meseci.

Kupci u Srbiji bez straha mogu da kupuju i vozila i delove za japanske automobile, jer nijedna količina kontaminiranih prozvoda nije napustila tu zemlju.

Vladan Popović iz Agencije za bezbednost saobraćaja, koja je jedina nadležna za proveru standarda prilikom uvoza vozila, objašnjava da je vozilima iz Japana potrebno šest meseci da stignu do Srbije, tako da su automobili koji se sada prodaju napustili tu zemlju pre pola godine.

Dovitljivi prodavci evropskih automobila, u žaru borbe za kupce, sve više potenciraju da su japanski automobili ozračeni i da će u budućnosti nedostajati rezervnih delova.

Stevan Kristić iz “Honde” napominje da Evropska unija, zbog strogih procedura i standarda ne bi dozbolila da bilo koja sporna roba bude plasirana na njeno tržište.

Sa rokovima isporuke sigurno će biti problema, pre svega zbog nedostatka električne energije u fabrikama, a svi automobili i delovi koji stignu u Evropu imaće poseban sertfikat da nisu kontaminirani.

Procena je da će, zbog krize nastale posle zemljotresa i cunamija, tokom 2011. godine japanski proizvođači isporučiti čak 30 odsto manje vozila.

Japanska kriza će se odraziti i na evropsku automobilsku industriju, jer većina elektronike za “Opel”, “Reno”, “Pežo” kao i za mnoge nemačke proizvođače dolazi upravo iz Japana.

Kada je o snabdevenosti srpskog tržišta reč, isporuka japanskih vozila se ne dovodi u pitanje.

Dragan Koprivica iz “Inote” objašnjava da je srpsko tržište malo i da će, uprkos smanjenju proizvodnje, biti isporučene sve tražene količine.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)