Datum:

02.09.2020. 21:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Šta vredi što su neke naše tarabe starije od SAD kad mi ne znamo poput njih da negujemo tu tradiciju. Dokaz posvećenosti Amera svojoj, mada po našim kriterijumima, ne predugoj istoriji, je i odluka “Forda” da u čast pobede svog modela “GT” na legendarnoj trci “24 časa Dejtone” iz 1966. godine, napravi specijalnu “GT heritidž (nasleđe) ediciju!

Te davne 1966. blistao je na užarenoj pisti u Dejtoni “ford GT40 MK 2” i njemu u čast je napravljen novi “GT” u “smrznuto beloj” boji, sa uočljivim dodacima karbon-fibera i “trkački crvene”.

Nije mala šala, kažu u “Fordu” jer smo “pre 55 godina  ispisivali najslavnije stranice naše istorije” i zato ova “specijalna edicija” sa napomenom da se radi o modelu za 2021. godinu.

Taj “ford GT” je jedini američki automobil koji je pobedio i na trci “24 časa Le Mana”! Generalna proba za taj podvig mu je bila “Dejtona”!

Vozači Ken Majls i Lojd Rubi su tada vozili pobednički automobil (i druga dva mesta na podijumu u Dajtoni su pripala “fordu GT”) da bi kasnije tu sezonu, 1966. godine krunisali sa dva nova podviga: trijumfom na Sebringu i Le Manu.

To je vreme, prisećaju se u “Fordu”, “kada smo u prašini ostavili “Ferari”.

Ovaj model, kažu škrto u “Fordu”, isporučivaće 660 “konja”. Ostale detalje saopštiće naknadno.
Zna se samo da će se za novi “ford GT” porudžbine primati 2021. a da će godinu dana kasnije krenuti i isporuke.

(Foto: “Ford”)

Izvor: Novosti

0 komentara
Ostavi komentar
Ime (*)

E-mail (*)

Komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)