Datum:

11.12.2015. 13:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 3506 pregleda

Tim kineskih naučnika razvio je vozilo kojim se upravlja pomoću uma. Tim sa Nankai univerziteta u gradu Tjencinu proveo je dve godine radeći na oovm projektu, a rezultat možete i sami videti na video snimku. Istraživači kažu da je ovo prvo vozilo kojim se upravlja isključivo putem – uma.

Profesor Duan Feng je nadgledao rad ovog tima, a vozilo koje je nastalo zasnovano je na Haval H9 SUV-u. Opremljeno je sa 16 senzora koji reaguju na signale EEG-a (elektronecefalograma) vozačevog mozga, koje potom bežično transformiše u komande vozilu.

“Dalji razvoj automobila bez vozača može doneti brojne koristi, s obzirom da to da možemo bolje uvideti koje funkcije mozga pomažu da se napravi platforma za autonomnu vožnju,” izjavio je profesor Feng za Rojters. On dodaje: “Najzad, automobili, bili sa vozačem ili bez njega, su mašine koje služe ljudima. Imajući to u vidu, ono bi trebalo da prepoznaje namere ljudi. Naš projekt je upravo o tome kako automobili bolje mogu služiti ljudima.”

Profesor Feng je objasnio da je inicijalna ideja iza ovog projekta pomaganje ljudima sa posebnim potrebama pri vožnji. “Ovaj projekat ima dve početne osnove. Prva je da obezbedi metod vožnje koji ne zahteva korišćenje ruku ili nogu za ljude sa posebnim potrebama koji ne mogu slobodno da se kreću, a drugi je da ljudima bez takvih potreba omogući novi i pametniji način vožnje,” kaže Feng.

Prototip trenutno može da se kreće samo pravo, a planova o njegovoj proizvodnji za sada nema.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)