Datum:

17.09.2016. 20:05

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Švedska tehnološka kompanija Semcon je razvila autonomni automobil koji može da se osmehuje pešacima, čime se pomaže u rešavanju jednog od najvećih problema autonomnih automobila.

Veza između samovozećih automobila i pešaka je tema kojom se bavio samo mali broj kompanija, uprkos njenoj važnosti. Istraživanje iz Semcona kaže da 80 odsto pešaka traži kontakt očima i odobrenje od vozača da nastave svoju putanju. S obzirom na to da ova vozila nemaju vozača, jasno je da ipak mora postojati neka vrsta vizuelne komunikacije između automobila i pešaka. Sa licem koje može da se osmehuje, Semcon smatra da je rešio ovaj problem.

Sistem koji je razvila ova kompanija će moći da koristi kamere i lasersku tehnologiju kako bi prepoznao pokrete lica pešaka i opazio kada pešak ka njemu usmeri pogled. Sistem je zatim u mogućnosti da oderaguje paljenjem prednje rešetke u znaku nasmejanog lica, dajući na taj način pešaku do znanja da ga je video i da ga pušta da prođe.

Do sličnog rešenja je došla američka kompanija Drive.ai, s tom razlikom da su oni za komunikaciju sa pešaka koristili smajlije.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)