Datum:

14.05.2011. 2:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5613 pregleda

Premda s teškoćom pronalazimo razloge zašto bi se iko pri zdravoj pameti odlučio proganjati jednu od najrazornijih sila prirode, ako je to vaš đir, barem imamo rešenje za to kako da iz takve avanture izvučete živu glavu.

Tornado Attack Vehicle unikatno je vozilo osmišljeno za izvođenje ovog zadatka bez posledica po putnike. Ovaj automobil oblikovao je legendarni lovac na tornada Steven Green i navodno je prvo vozilo koje je ikad prošlo kroz rotirajući stup zraka. S obzirom na tehničke karakteristike, to nas ni ne čudi.

Greenov oklopnjak sagrađen je oko tubularne čelične šasije s plastičnim panelima izrađenim od M10 Lexana otpornog na metke. Samo vetrobransko staklo izrađeno je od troslojnog DuPont Mylara, materijala koji je već u jednom sloju dovoljno snažan da odoli streljivu kalibra 0,38. Da unutar tornada ne dobije krila, automobil ima hidrauličko vešanje koje ga gotovo trenutno spušta i ‘lepi’ za podlogu.

Tornado Attack Vehicle baš se i ne može nazvati perolakim vozilom; za pogon se brine Chevroletov ZZ502 V8 koji snagu na sve kotače prenosi putem automatskog menjača Turbo 400.

Izrada ovog čuda njegove kreatore stajala je više od pola milijuna američkih dolara, a sada se nudi na eBayu po ceni od ‘svega’ 100.000 dolara. Novog vlasnika verojatno će obradovati i podatak da mu je vozilo prevalilo tek 800 kilometara, no razlog male kilometraže leži u nemogućnosti da se Tornado Attack Vehicle homologira za cestovnu uporabu.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)