Datum:

27.03.2012. 10:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 6188 pregleda

Kupci polovnih automobila, prema statistikama o broju registracija u poslednjih nekoliko godina, definitivno čekaju lepše vreme da krenu u potragu za novim prevoznim sredstvom.

Polovni automobili, posebno od kako nam probleme pravi globalna ekonomska kriza, bili su i ostaju tražena roba na tržištu u Srbiji. Taman nam je “krenulo” i vozni park je počeo da se puni novim vozilima tempom kojeg su svi očekivali, kada nas je 2009. godine zapljusnuo talas svetskih problema, a on se prilično osetio u salonima automobila, gde je prodaja svakim danom sve manja. Problemi se osećaju i u prodaji polovnih vozila, međutim kriza kao da ne utiče na nepisana pravila kada je vreme za kupovinu polovnjaka ili ne. Prema statistikama, period godine koji nastupa definitvno spada spada u one u kojima započinje “sezona lova” na dobre primerke – definitvno otopljava i za polovnjake!

I prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, brojke potvrđuju nepisana pravila da prva i poslednja tri meseca u godini nisu period kada se u Srbiji kupuju automobili, bilo novi ili polovni. Naime, u prvom tromesečju u poslednjih nekoliko godina, broj prvi put registrovanih putničkih automobila redovno je slabiji za deset do dvadeset odsto u odnosu na drugi i treći kvartal, dok je poslednji i drastičnije slabiji, s tim što se udeo polovnjaka u svakoj računici ukupnom zbiru iz godine u godinu povećava. Kvartal pred nama, koji donosi i mnogo lepše vreme koje pogoduje zainteresovanima za “potragu” za novim vozilom, donosi značajan skok u registracijama, što je upravo i dobro merilo o broju vozila koja su se upravo tih dana našli na ulicama.

Sudeći po prethodnim godinama, ali i tendencijama u nekim drugim tržišnim segmentima, prema podacima vezanim za registraciju, prošle godine blago je opalo interesovanje i za polovnjake, ali oni u kompletnim statistikama za 2009, 2010. i 2011. godinu ubedljivo premašuju broj registrovanih novih automobila.

U 2008. godini, ukupno je 87.284 putnička automobila prvi put dobilo registraciju, a polovni automobili su u tom broju učestvovali sa oko 30.000 primeraka, ili 34 odsto od ukupnog broja. Već sledeće godine, od 126.382 prvi put registrovana automobila, čak oko 81.000 bili su polovnjaci (64 odsto), dok je 2009. godine prvi put registrovano rekordnih oko 105.000 polovnih putničkih automobila, od ukupnog broja od 145.173 registrovanih vozila. Pošto zvanični podaci još nisu saopšteni, naša procena je da se prošle godine broj prvi put registrovanih putničkih automobila drastično smanjio na približno oko 102.000, ali, iako je u tom segmentu zabeležen pad, polovnjaci će u ukupnom broju učestvovati sa oko 72 odsto, sa nešto više od 73.000 registrovanih jedinica.

Sve navedeno, ali i crne prognoze uvoznika novih motornih vozila govore da će polovnjaci biti glavni izbor kupaca i u 2012. godini, posebno u dva kvartala pred nama.

S obzirom na aktuelnu uredbu kojom se reguliše uvoz polovnih vozila, automobili sa motorima koji zadovoljavaju “euro 3” norme još spadaju u opciju za kupovinu za one koji pokušavaju da dođu do jeftinog vozila, a najstariji automobili koji zadovoljavaju takve propise spadaju u godišta 1999/2000., uz retke primerke proizvedene 1998. godine.

Najbrojnija i svakako najzastupljenija grupa automobila su oni sa motorima “euro 4”, čija godišta “startuju” od 2005., dok se na placevima već mogu pronaći i polovnjaci sa “euro 5” motorima, čije godina proizvodnje kreću od 2009.
Ukratko, trenutno i oni najuporniji mogu pronaći vozilo po svom ukusu i prema dubini džepa, a situacija je možda takva da oni koji imaju mogućnosti upravo sada krenu u potragu za željenim primerkom.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)