Datum:

31.01.2011. 16:50

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 5089 pregleda

Prema pisanju londonskog lista “Dejli mejl”, britanski naučnici trenutno rade na usavršavanju novog goriva koje su razvili, a koje bi u isti mah bilo jeftino i ekološko.

U pitanju je, naime, gorivo zasnovano na vodoniku, koje prilikom sagorevanja ne osobađa gasove staklene bašte, a na pumpama bi trebalo da se nađe za tri do pet godina, po ceni od oko 20 evrocenti za litar. 

Prve probe na drumovima, u postojećim vozilima i motorima, predstoje naredne godine, a ako sve bude išlo kako treba, novo, jeftino gorivo bi već za par godina mogao da se nađe i u najširoj prodaji.

“U nekim aspektima, vodonik je savršeno gorivo”, kaže profesor Stiven Benington, naučnik koji rukovodi ovim projektom. “Po jedinici težine daje tri puta više energije nego benzin, a sagorevanjem proizvodi samo vodu”.

Energija vodonika može da se iskoristi sagorevanjem ovog gasa, ili pak njegovim kombinovanjem sa kiseonikom, u energetskim ćelijama koje prioizvode električnu energiju. Sadašnji metodi skladištenja vodonika su, međutim, skupi i nisu preterano bezbedni, što predstavlja prepreku za njegovu široku upotrebu.

Izvor: 021

1 komentar
  1. mazo

    Ovo zvuci suvise dobro da bi bilo istinito……

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)