Datum:

11.05.2016. 16:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Čitav Koridor 10 biće završen do aprila 2017, a deo kroz Grdeličku klisuru je građevincima najzahtevniji. Od 12 probijeno 11 tunela na celoj trasi ovog auto-puta.

Nazire se siguran kraj izgradnje Koridora 10, najvažnijeg infrastrukturnog projekta za Srbiju – kazala je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ona je obišla radove na jednoj od najzahtevnijih deonica budućeg auto-puta, kroz Grdeličku klisuru.

Mihajlovićeva je prisustvovala i svečanosti povodom završetka radova na tunelu “Predejane” dugog 1.085 metara. Izvođači radova su tom prilikom obećali da će najduži tunel u Srbiji “Manojle”, od 1.808 metara, i poslednji na Koridoru 10, biti probijen do kraja narednog meseca.

Kada radovi na deonici auto-puta kroz Grdeličku klisuru budu završeni vozači će za građevince najtežu trasu prelaziti za samo dva minuta, ali na toj deonici, od 6,7 kilometara, gradi se sve što se u niskogradnji može podići od mostova, preko vijadukta do tunela i samo ona će koštati 53,7 miliona evra. Cela deonica od Grdelice do Caričine doline imaće 108 mostova, ali se trećina od tog broja nalazi na delu od 26 kilometara koji se trenutno gradi.

– Bez mostova i tunela nema ni auto-puteva i zato sam veoma zadovoljan da smo probili i jedanaesti od ukupno 12 tunela na Koridoru 10 – istakao je Dmitar Đurović, direktor “Koridora Srbije”. – On će biti opremljen najsavremenijim telekomunikacionim sistemima, saobraćajnom opremom i signalizacijom, a do proboja i poslednjeg tunela “Manojle” ostao nam je još 181 metar.

Izvođači radovi na tunelskim cevima u Grdeličkoj klisuri, čija je ukupna dužina oko šest kilometara, kažu da je na ovim poslovima angažovano oko 350 radnika i da su radovi na tunelu “Predejane”, vredni 15 miliona evra, bili jedni od složenijih, jer su se geološki uslovi menjali čak deset puta.

eko-osvajaju-deonicu

– Sada je sasvim jasno da, probijanjem ovog i tunela “Manojle”, Srbija završava Koridor 10 o kome se priča 30 godina. Kilometar po kilometar puta, tunel po tunel, ova vlada je iza sebe ostavila više od 100 kilometara auto-puta, mnogo tunela i više od 70 mostova. Ovo je pobeda svih građana Srbije, a ispred nas je još mnogo posla kao što je Koridor 11 sa ciljem da se auto-putem dođe do Čačka naredne godine – zaključila je ministarka Mihajlović.

Finansije

Šef kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan Andreas Bejkos je istakao da je ova banka najveći međunarodni finansijer u Srbiji.

Za izgradnju Koridora 10, oktobra 2009. godine, sa Vladom Srbije potpisan je ugovor vredan 314 miliona evra od čega je do sada povučeno 86 miliona.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)