Datum:

22.06.2014. 17:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4977 pregleda

Uvoznici polovnih automobila odlučili su da osnuju udruženje u okviru kojeg će se okupiti i zajednički nastupati u pregovorima sa državnim institucijama i privrednim udruženjima. Namera je da se na ovaj način utiče na unapređenje tržišta polovnih automobila, čemu zajedničkim radom mogu da doprinesu uvoznici i država.

Prema rečima Uroša Erčevića, vlasnika auto kuće NASCAR i pokretača ove inicijative koja je brzo dobila podršku ostalih uvoznika, jedan od glavnih razloga za osnivanje udruženja jeste to što se prilikom donošenja propisa i uredbi koje se direktno tiču tržišta polovnih automobila državne institucije ne konsultuju sa uvoznicima kojih se te odluke tiču, niti njihove predloge i inicijative uzimaju u obzir.

Uvoznici kažu da shvataju i pozdravljaju nameru države da uvede red u ovu oblast, ali sa druge strane tvrde da to nije moguće uraditi preko noći donošenjem uredbi koje unose veliku pometnju na tržište, zastoje u prodaji, neplanirane finansijske troškove i na kraju štete krajnjim kupcima.

Oni podsećaju da je samo u 2014. godini uvedeno niz odredbi koje su uzdrmale tržište i zbunile kako prodavce tako i kupce.

Počelo je primenom kataloga Auto-moto saveza Srbije (AMSS) za procenu vrednosti vozila, nastavilo se uvođenjem propisa za kontrolu automobila prilikom uvoza, koju rade Agencija za bezbednost saobraćaja i AMSS, da bi nedavno započela naplata ekološke takse od 12.000 dinara po toni automobila.

Sve ovo u značajnoj meri otežalo je poslovanje prodavcima ali dovelo u nezavidan položaj i kupce jer će krajnje posledice, kroz povećanje cene vozila usled ovih mera, osetiti oni.

Uvoznici ne poriču da je potrebno urediti tržište polovnih automobila.Sa druge strane, oni smatraju da država nema razumevanje za inicijative koje potiču od uvoznika, kako za one koje se tiču poboljšanja već donetih mera, tako i za one koje još uvek ne postoje ali je njihovo donošenje u interesu svih, poput prenosivih tablica.

Imajući sve ovo u vidu, uvoznici polovnih automobila odlučili su da formiraju svoje udruženje koje bi trebalo da bude sagovornik i partner državi prilikom donošenja propisa jer, kako tvrde, samo na taj način ova oblast može biti uređena a krajnji kupci zadovoljni.

Izvor: Polovni automobili

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)