Datum:

22.11.2014. 11:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2829 pregleda

Ovih dana se navršava osam godina od otvaranja Kijine prve fabrike u Evropi koja se nalazi u slovačkom gradu Žilina. Fabrika je već od prvog dana počela ispunjavati Kijine ambiciozne planove.

Maksimalni kapacitet fabrike je 300.000 vozila godišnje, a prošle godine su ga zahvaljujući radom i subotom premašili za 15 hiljada, a ove godine bi trebali ukupno proizvesti 319.000 vozila.

Svaki dan u ovoj fabrici, koja je jedna od najmodernijih automobilskih fabrika u svetu (trenutno se može pohvaliti sa čak 344 robota koje koriste u pogonu za izradu karoserija), proizvedu 1.350 vozila. Svaki sat radnici proizvedu 60-ak vozila, a o impozantnosti ovih brojki, gledajući iz naše perspektive dovoljno govori podatak da će se u našoj zemlji ove godine prodati oko 1.000 Kija. To znači da za nepunih 17 časova proizvedu dovoljnu količinu za celogodišnju prodaju u Srbiji.

36_3.34

Nakon završetka svake od tri smene metodom slučajnog uzorka bira se jedna karoserija na kojoj se u posebnoj prostoriji vrše višečasovna laserska merenja kvaliteta obavljenih radova u čak 120 tačaka. U slučaju da se otkriju najmanja odstupanja od idealnih mera, sve karoserije iz te serije se vraćaju u pogon i otklanjaju nedostaci. Nakon završetka proizvodnje svako pojedinačno vozilo se nakon pregleda u nekoliko najvažnih tačaka (svetlosna tela, kočnice, nepromočivost kabine itd.) vozi i na testni poligon kako bi proverili vozne mogućnosti.

Kia je osim vozila u Žilini proizvela i 490 hiljada benzinskih (1.4 i 1.6 CVVT) i dizelskih (1.6 CRDi i 1.7 CRDi) motora i jedini je proizvođač motora u ovoj zemlji. U Slovačkoj su prošle godine ukupno proizveli oko milion vozila, što je postavlja na mapu najvećih evropskih proizvođača automobila, a osim Kije tu su još Volkswagen i Peugeot, koji proizvode samo vozila.

Ono što najbolje odražava ekonomičnost ove gigantske investicije (Kia je do sada u fabriku uložila oko 1,4 milijarde evra) je činjenica da u Žilini ne proizvode vozila na zalihu, jer svaka proizvedena Kia već ima svog distributera i većinom poznatog kupca. Glavna tržišta su Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Španija.

Nekoliko impozantnih brojki:

– Kijina fabrika i prateći objekti rasprostiru se na čak 223 hektara
– Roboti istovremeno mogu variti karoserije za čak 8 različitih modela
– Karoserija modela Kia cee’d sastavljena je od čak 5.750 zavarenih spojeva
– Od ukupno 3.800 zaposlenih ih čak 1.300 radi u završnoj montaži vozila
– Do sada u fabrici proizveli preko 1,8 miliona vozila Kia

Izvor: Moto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)