Datum:

23.06.2018. 21:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Bivši radnik Tesle, kojeg je Ilon Mask optužio za sabotažu, tvrdi da je svojim postupcima samo želeo da ukaže na nepravilnosti u radu fabrike u kojoj je zaposlen.

Direktor Tesle optužio je početkom sedmice jednog zaposlenog tehničara za obimnu sabotažu kompanije. Mask je naveo da je u pitanju velika zavera u kojoj je dotični radnik promenio kodove Teslinog operativnog sistema proizvodnje pod lažnim nalogom. On je takođe predao trećoj strani ogroman broj izuzetno osetljivih kompanijskih podataka, tvrdi Mask.

Zaposleni je uhvaćen i ispitan, a navodno je sabotirao Teslu jer nije unapređen iako smatra da je to zaslužio.

U međuvremenu, oglasio se i “optuženi” Martin Trip trvdeći da on nije nikakav saboter, već da je uzbunjivač koji ukazuje na loše postupke u radu kompanije.

Trip je od oktobra 2017. radio u Teslinoj Gigafabrici u Nevadi, u kojoj se proizvode pogonske baterije za elektroautomobile, a otpušten je ove nedelje.

Mask je takođe najavio da je kompanija protiv Martina Tripa podnela tužbu pred federalnim sudom. U tužbi se navodi da je zaposleni tokom interne istrage priznao da je hakovao Teslin proizvodni operativni sistem i da je predao nekoliko gigabajta podataka trećoj strani.

Trip je u izjavi za CNN to negirao, navodeći da je se kompanija okomila za njega zato što je bio uzbunjivač koji želi da obavesti javnost o nepravilnostima u Tesli.

“Nisam hakovao njihov sistem, a podaci koje sam prikupljao bili su takve prirode da sam morao sa njima da izađem u medije”, objašnjava Trip.

On tvrdi da je Tesla u automobile Model 3 koji su već isporučeni kupcima instalirao oštećene pogonske baterije, da je iznosio netačne podatke o broju proizvedenih vozila i da je fabrika nepravilno odlagala potencijalno opasan otpadni materijal.

Trip dalje navodi da on kao tehničar u fabrici nije imao pristup sistemima za koje u Tesli kažu da ih je sabotirao.

U Tesli, sa druge strane, za bivšeg zaposlenog kažu da je imao loš radni učinak na poslu i da je bio besan zato što je raspoređen na drugu radnu poziciju, umesto da bude unapređen. Trip je sve ove tvrdnje negirao.

Ko je u čitavoj ovoj priči u pravu i šta je od svega istina, trebalo bi da se rasvetli na predstojećem sudskom procesu.

Podsećamo, Ilon Mask sumnja da je u pitanju mnogo veći problem nego što se na prvi pogled vidi, jer postoji “duga lista organizacija koje žele da Tesla umre”. Među njima Mask je pre svega istakao trgovce akcijama na Vol Stritu koji se “klade” u pad vrednosti akcija kompanije Tesla na berzi.

Osim optužbi za sabotažu, Maskova elektronska pošta koja je procurila u javnost ukazuje i na manji požar na jednoj od tri Tesline proizvodne linije, a koji je opisan kao “čudan incident koji je teško objasniti”.

Mask smatra da je incident mogao biti samo slučajan događaj, ali je citirao čuvenog biznismena i inženjera Endrua Grouva koji je izjavio da “samo paranoični mogu da prežive”.

Kompanija Tesla imala je i ranije razmirice sa pojedinim zaposlenima, pa je tako 2017. optuživana od strane bivših radnika za rasizam, a i taj spor je završio na sudu.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)