Datum:

31.12.2012. 13:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4167 pregleda

Agencija za bezbednost saobraćaja pozvala je vozače da budu posebno oprezni zbog pojačanog saobraćaja pred novogodišnje i božićne praznike.

Iako se svi trudimo da završimo što veći broj obaveza u što kraćem vremenu i da praznike dočekamo u opuštenoj atmosferi, neophodno je da posvetimo dodatnu pažnju kada učestvujemo u saobraćaju, saopštila je Agencija.

Agencija podseća su pešaci koji često prelaze preko kolovoza neobraćajući dovoljno pažnje na vozila izloženi velikom riziku od stradanja u saobraćaju zbog velikih gužvi.

“Ukoliko upravljate vozilom u neposrednoj blizini tržnih centara i drugih mesta za kupovinu, neophodno je da budete dodatno oprezni u odnosu na veći broj pešaka i drugih učesnika u saobraćaju”, ističu u u Agenciji.

To telo podseća da je od 1. novembra do 1. aprila obavezno posedovanje zimske opreme i preduslov za bezbednu vožnju u zimskim uslovima, a posebno u jutarnjim i večernjim satima, kada je zbog magle i padavina moguća smanjena vidljivost i klizav kolovoz.

Vozači pre nego što krenu na put treba da provere tehničku ispravnost vozila.

Agencija upozorava sve vozače da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkohol, ali i da nije dozvoljeno niti bezbedno prevoziti osobe pod dejstvom alkohola na prednjem sedištu.

Pozitivno i euforično raspoloženje koje nas tokom slavlja obuzima, u kombinaciji sa promenom režima spavanja, većim unosom hrane i alkohola, dovodi do smanjenja psihofizičkih sposobnosti neophodnih za bezbedno upravljanje motornim vozilom, kaže se u saopštenju.

Vozači pod dejstvom alkohola često nisu ni svesni da su im brzina reagovanja, sposobnost donošenja odluka i procenjivanje umanjeni, a sva čula oslabljena.

Sve navedeno povećava rizik za nastanak saobraćajnih nezgoda, čak i dan nakon slavlja.

Agencija podseća roditelje čija su deca nedavno položila vozački ispit i stekla probnu vozačku dozvolu da je vrlo opasno ukoliko im dopuste da sami upravljaju vozilom u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima novogodišnjih praznika.

Posebna pažnja se skreće vozačima ženskog pola da ne sedaju za volan u obući koja nije adekvatna nožnim komandama, kao što je obuća sa štiklama.

“Molimo da učestvujete u saobraćaju u skladu sa zakonom za dobro svih nas i ovih dana veselite se tako da niko zbog toga ne bude tužan. Agencija za bezbednost saobraćaja želi Vam srećnu i bezbednu 2013. godinu, uz što manje neželjenih situacija u saobraćaju”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)