Datum:

23.03.2014. 11:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4036 pregleda

Saobraćajni udesi u kojima učestvuju motocikli, mopedi i bicikli odneli su u Srbiji u 2013. godini 115 života vozača i putnika na ovim vozilima. Zbog toga je u periodu koji je pred nama, kada sve više motociklista i biciklista izlazi na ulice, potreban veći oprez svih učesnika u saobraćaju, upozorila je Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije.

Predstoji nam jedan od perioda u godini kada je bezbednost vozača dvotočkaša dodatno ugrožena, jer povoljne vremenske prilike podstiču sve bicikliste, mopediste i motocikliste na veću mobilnost.

Njihovim učestalijim pojavljivanjem u javnom saobraćaju povećan je rizik od sudara sa drugim vozilima, odnosno saobraćajnih nesreća u kojima se ljudski životi dovode u opasnost.

Na putevima Srbije u 2013. godini pogunulo je 115 vozača i putnika na motociklima i biciklima, dok je u istom periodu, teže ili lakše je povređeno više od 3.200 ljudi koji su se prevozili ovim sredstvima.

Analiza je pokazala da su najčešći uzroci nastanka saobraćajnih udesa u kojima učestvuju vozači dvotočkaša neprilagođena brzina, nepropisno izvođenje radnji na putu, nepropisno preticanje, obilaženje kolone vozila, neustupanje prvenstva prolaza i vožnja pod dejstvom alkohola. Na tragične posledice ovih nesreća u velikoj meri utiče i nenošenje zaštitne kacige, ili nošenje kacige koja nije zakopčana.

U saobraćajnim nesrećama sa dvotočkašima stradaju uglavnom mladi, i to ne stariji od 30 godina, pa čak i osobe mlađe od 18 godina.

“Stoga apelujemo i na roditelje da dodatno obrate pažnju na način na koji njihova deca upravljaju ovim vozilima, posebno motociklima i mopedima”, poručuju iz Agencija za bezbednost saobraćaja.

“Ističemo i značaj, ali i obavezu pravilnog nošenja zaštitne kacige i ostale zaštitne opreme”, navodi se u saopštenju.

Iako je, prema preliminarnim podacima, broj nastradalih vozača i putnika na dvotočkašima u 2013. smanjen u odnosu na 2012. godinu, Agencija apeluje na veći oprez svih učesnika u saobraćaju, a posebno sada na početku prolećne sezone.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)