Datum:

13.11.2013. 16:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2665 pregleda

Pušenjem u kolima povećava se nivo opasnih sitnih zagađujućih čestica do vrednosti znatno iznad onih koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO), utvrdio je tim škotskih stručnjaka sa Aberdinskog univerziteta.

Uz pomoć elektronskog monitora postavljenog na zadnje sedište, tokom tri dana merena je koncentracija pomenutih čestica u automobilima koje je vozilo 17 ljudi, od kojih su 14 bili pušači, prenosi AFP.

Učesnici u istraživanju zamoljeni su da se drže svojih uobičajenih pušačkih navika. Od 104 vožnje, čije je prosečno trajanje iznosilo 27 minuta, tokom 63 se nije pušilo.

Tokom vožnji za vreme kojih je vozač pušio, prosečna vrednost sitnih zagađujućih čestica u automobilu dostigla je 85 mikrograma po kubnom metru, dok SZO kao granicu za zagađenje zatvorenih prostorija ovim česticama određuje 25 mcg/cu.

Čak i kada bi vozač otvorio prozor ili uključio ventilaciju, nivo pomenutih čestica bi tokom nekih segmenata vožnje još uvek bio viši nego što preporučuje SZO.

Prosečna najviša vrednost sitnih zagađujućih čestica je tokom pojedinačnih vožnji dostizala 385 mcg/cu, a rekord je bio više od 880 mcg/cu.

Pomenute čestice su manjeg promera od 2,5 mikrometara i opasne su jer mogu da zađu duboko u pluća. Naročito je ugroženo zdravlje dece, ističe Šon Sempl, vođa istraživanja, napominjući da se u sve više zemalja zabranjuje i pušenje u kolima.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)