Datum:

12.08.2011. 10:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5100 pregleda

Kad ovog leta krenete na put, upamtite ovo: neke stvari u vašim kolima mogu biti jednako opasne kao i prepreke na putu.

1. Instrument tabla: široko korišćena hemikalija koja sprečava paljenje delova kola, poznata kao HBCD, može imati štetne efekte po vaše zdravlje.

Studija objavljena 2009. godine u časopisu Enviormental International pokazala je da se ova toksična supstanca može naći u prašini na instrument tabli i volanu, što znači da je vozači često udišu.

Zaštitite se: Usisivajte svoj automobil barem jednom nedeljno, ili kupite portabl HEPA filter za vazduh. Osim prašine pokrivene sa HBCD, ovaj filter pročišćava i alergene.

2. Unutrašnji vazduh: onaj ugodni miris novog auta dolazi od sveže farbe, tapa­ci­runga, dezodorana­sa i plastike iz unutraš­njosti kola. Ali ta prijatna aroma ima svoju cenu: tajvanska studija iz 2007. godine pokazuje da zapravo udišete potencijalno kancerogene isparljive hemikalije poznate kao isparljive organske materije (IOM).

Zaštitite se: IOM ostaju u vazduhu dugo nakon što nestane miris, a njihov nivo se povećava kada se auto zagreje. Stoga, birajte parking u hladu. Ako je parkiranje na suncu neizbežno, Centar za ekologiju u Mičigenu savetuje da koristite zaštitni pokrivač za stakla, kao i da ostavite prozore malo otvorene, da otrovna isparenja mogu da izlaze napolje.

3. Muzika: nije pametno da odvrnete radio do daske, to može biti opasno za vaše srce, navodi se u istraživanju sprovedenom 2009. godine u Južnoj Koreji.

Istraži­vanje je pokazalo da su muškarci koji su se redovno izlagali buci jačoj od 85 decibela, nakon devetogodišnjeg perioda imali značajno viši sistolni krvni pritisak od onih koji su bora­vili u tihim okruženjima. Maksimalni nivo zvuka koje proizvode stereo uređaji u kolima često prelazi 100 decibela, piše “Mens helt” (Mens´s Health).
 
Zaštitite se: Obični razgovor ima nivo oko 60 decibela, što je bezbedno i kod dužeg izla­ganja, navodi se u izveštaju Nacionalnog instituta za zdravlje SAD. Predlažemo da u svom autu izvedete zvučni test: odvrnite svoju omiljenu muziku do daske i za to vreme pričajte uobičajenom jačinom glasa. Sada polako utišavajte muziku sve dok jasno ne čujete svoj glas.

4. Tempomat: uključivanje tempomata (uređaja za automatsko održavanje brzine) može usporiti brzinu reakcije čak za pet sekundi, navodi su u ovogodišnjoj nemačkoj studiji, u kojoj su test vozači dovođeni u nepredviđene situacije u magli, ili u krivinama.

Zaštitite se: Tempomat uključujte samo na dugim ravnim deonicama i po sunčanom danu. A i kada ga uključite, držite oba stopala na podu, spremni da zakočite ako je neophodno.

Izvor: Mondo

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)