Datum:

24.01.2015. 11:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 4614 pregleda

Poznato je da u automobilskoj industriji dominiraju muškarci – od menadžera, preko inženjera do dizajnera. Zbog toga je vest da je za izgled produkcijske verzije nove Honde (Acure) NSX zaslužna jedna žena, pravo osveženje.

Hondin superautomobil spada među nekoliko modela koji su privukli najviše pažnje na aktuelnom auto-salonu u Detroitu.

Osim što je reč o savremenoj verziji legendarnog modela koji svoje korene ima u devedesetim godinama 20. veka, novi NSX specifičan je i po tome što se, verovatno prvi put kada su u pitanju superautomobili, na čelu dizajnerskog tima koji je oblikovao vozilo nalazila žena.

Michelle Christensen se pridružila NSX projektu posle predstavljanja konceptne verzije u januaru 2012. da bi predvodila osmočlanu ekipu koja je dizajnirala spoljašnjost produkcijskog modela.

“Osnovna ideja bila je da NSX kod posmatrača izazove snažne emocije i to je bio prioritet u našem radu”, objašnjava Christensen.

AR-301199916

Naravno, ne treba zaboraviti da je, pored ostalog, produkcijsku verziju trebalo prilagoditi novom V6 twin-turbo motoru, koji je zamenio V6 atmosferca iz konceptnog vozila.

Michelle Christensen (34), diplomac Umetničkog koledža u Pasadeni, kaže da zbog centralno postavljenog motora NSX ima proporcije koje su “zabavne za rad”.

Iako su osnove dizajna već postavljene na konceptu, njen tim je imao zahtevan posao prilikom oblikovanja konačne verzije koja ulazi u proizvodnju, kako bi zadržao nisku poziciju kabine u okvirima zadatog međuosovinskog rastojanja, dodaje Christensen.

Ona priznaje da je rad na modelu NSX nosio sa sobom veliku odgovornost.

“Kada dizajnirate superautomobil, sve je drugačije. On mora da se izdvaja od sličnih modela, a mi smo se trudili da NSX izgleda više kao skulptura u pokretu”, kaže glavna dizajnerka ovog automobila.

Christensen objašnjava da prednje svetlosne grupe, koje podsećaju na niz dijamanata, daju prednjem delu automobila agresivniji izgled, dok su bočni usisnici za vazduh veoma važan detalj za profil jednog superautomobila kao što je NSX.

Pre rada na Hondi (Acuri) NSX, Michelle Christensen je dizajnirala krosover Acura ZDX i restilizovanu limuzinu Acura RLX.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)