Cene goriva u Srbiji i dalje svakodnevno rastu, pa je tako litar benzina od 95 oktana već premašio 140 dinara, iako je pre mesec dana koštao u proseku 133,5 dinara, a u ponedeljak se na velikom broju pumpi prodavao po ceni od 141,70 dinara.

Evrodizel je blizu granice od 150 dinara za litar (i skuplji je za sedam-osam dinara nego pre mesec dana), jedino je “mirovao” sve popularniji i po velikim temperaturnim minusima skoro neophodan superdizel, koji je prošle nedelje dostigao cenu od 154,40 dinara za litar.

Vozači koji koriste za pogon svojih automobila TNG moraju da izdvoje i do 80 dinara za litar ovog goriva, koje, kažu računice, nije isplativo ukoliko mu cena premašuje 50 odsto cene benzina.

– Ukoliko potraju velike hladnoće i ako led i dalje bude držao okovanima rečne tokove kojima se doprema gorivo, moguće je da cena nastavi da raste – upozorili su iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Jer dopremanje goriva drumskim putem znatno je skuplje nego rekom, pa će ceh, kao i do sada, platiti krajnji korisnici – vozači.

A vozači u Srbiji i sada plaćaju gorivo koje je među najskupljima u regionu. Benzin od srpskih benzinskih stanica skuplje toče, u proseku, samo u Hrvatskoj i Sloveniji. Iako su prosečne plate u ove dve nekadašnje države SFRJ znatno veće nego kod nas, cena dizela bezmalo je ista. Naš “auto-plin”, koji ima i najveću akcizu, možda nije najkvalitetniji, ali svakako je najskuplji u regionu.

Upoređivanje srpskih cena sa cenama goriva u Bosni i Hercegovini i Makedoniji jasno pokazuje zašto benzinske pumpe u našem pograničnom području prema ovim državama zvrje prazne.

Razlika u ceni toliko je velika da se sve više naših sugrađana ponovo bavi švercom benzina…

– Mi smo nebrojeno puta upozoravali na to da su državna zahvatanja kod nas mnogo veća nego u BiH i Makedoniji i da država mnogo gubi jer veliki broj naših sugrađana kupuje gorivo u kompšiluku, ali nismo naišli na razumevanje – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Cene goriva će, po svemu sudeći, nastaviti da rastu i narednih dana, i to bez obzira na vremenske prilike.

– Raste cena sirove nafte na svetskom tržištu, a i dolar nastavlja da jača u odnosu na evro, što su dva osnovna razloga za rast cena derivata – smatra Bora Tatić, zamenik predsednika Privatnih benzinskih stanica Srbije. 

Svetske berze

Posle dogovora zemalja OPEK-a o smanjenju proizvodnje nafte krajem decembra, kojem se pridružila i Rusija, cene “tečnog zlata” na svetskim berzama znatno su premašile tadašnjih 40 dolara za barel.

Tako se u ponedeljak barel takozvane VTI američke nafte prodavao po ceni of 52,26 dolara, a one skuplje, tipa BRENT, za 55,37 dolara.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti