Datum:

02.09.2015. 10:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 10436 pregleda

Nemački automobilski gigant Folksvagen moraće da proda 19,9 odsto svog udela u japanskoj kompaniji Suzuki Motor, odlučio je Međunarodni arbitražni sud u Londonu, čime je posle četvorogodišnjeg sudskog spora okončano neuspešno partnerstvo između dve firme.

VW će prodati svoj udeo pošto je arbitraža podržala Suzukijev zahtev za okončanje saradnje, navele su dve kompanije u odvojenim saopštenjima, prenosi agencija “Blumberg”.

Prema navodima Suzukija, VW mora da proda udeo u vrednosti od oko 463 milijarde jena (3,8 milijardi dolara) po ceni akcije koja je važila u petak na zatvaranju trgovanja, i to japanskom proizvođaču automobila ili trećoj strani po svom izboru.

Nemačka automobilska kompanija je saopštila da još nije donela odluku o kupcu, da je angažovala banku koja će posredovati u prodaji i da još uvek analizira presudu.

Posle odluke Međunarodnog arbitražnog suda, akcije Suzukija su skočile jutros na Tokijskoj berzi za čak 4,6 procenata, na 4.340,5 jena. To je četvrti najveći dobitak ostvaren među kompanijama na listi Nikei 225 indeksa, koji je opao 0,8 procenata.

Sporazum između Folksvagena i Suzukija temeljio se na saradnji u oblasti tehnologije hibridnih i električnih automobila i na ekspanziji na tržišta u usponu.

Međutim, posle nekoliko meseci Suzuki je počeo da optužuje VW za uskraćivanje hibridne tehnologije japanskom partneru za koju se sporazumom obavezao da će je deliti, a istovremeno je VW zamerao Suzukiju to što kupuje dizel motore od italijanske kompanije Fijat.

Folksvagen je saopštio da očekuje rast prihoda po osnovu prodaje vlasničkog udela u Suzukiju. Na kraju marta ove godine, VW je imao u vlasništvu 111,61 milion akcija Suzukija, čija je vrednost na kraju trgovanja u petak iznosila oko 3,8 milijardi dolara. Nemački automobilski gigant je svojevremeno deonice u japanskoj kompaniji platio 1,90 milijardi dolara i postao najveći Suzukijev akcionar.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)