Datum:

05.09.2018. 21:46

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

U Evropi je polovinom ove godine broj električnih automobila dostigao broj od milion, podstaknut rastom prodaje za više od 40 odsto, navodi se u izveštaju EV-Volumes, baze podataka o prodaji električnih vozila.

Oko 195.000 električnih vozila prodato je u prvoj polovini 2018. godine na evropskom kontinentu, što je za 42 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine, prenose agencije.

To uključuje sva električna vozila s baterijama (BEV) i plag-in hibride (PHEV), lična vozila i lakša teretna vozila.

Najviše električnih automobila je u Norveškoj.

Takvim tempom rasta prodaje očekuje se da će ukupno do kraja godine na evropskim putevima biti 1,35 miliona električnih vozila, stoji u izvješću.

Norveška još vodi na lestvici evropskih zemalja, s prodatih 36.500 električnih vozila u prvoj polovini 2018. godine.

Očekuje da će u Norveškoj do kraja godine biti prodato 84.000 vozila, što je 45 odsto od ukupne prodaje osobnih automobila i lakših teretnih vozila u toj zemlji. Nemačka bi po pitanju ukupne prodaje mogla preteći Norvešku do kraja 2018. godine.

Evropa je dosegla brojku od mililion električnih vozila na svojim putevima otprilike godinu dana nakon Kine, ali ipak prednjači u odnosu na SAD koji će, očekuje se, dostići tu brojku kasnije tokom ove godine.

“Količina od milion električnih vozila važna je prekretnica na putu elektrifikacije i zadovoljavanja nivoa emisija, ali naravno, to nije dovoljno”, rekao je Viktor Irle, tržišni analitičar EV-Volumesa.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)