Datum:

20.03.2013. 16:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 10331 pregleda

Gotovo 90 odsto vozača u Srbiji ne bi znalo koje korake da preduzme za pomoć povređenima u saobraćajnoj nezgodi, pokazali su rezultati Eurotest istraživanja, a u utorak saopštio Auto-moto savez Srbije (AMS S).

Testiranje koje je AMS S sproveo u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i koje je pored osam teorijskih pitanja obuhvatilo i dve praktične vežbe pružanja prve pomoći, pokazalo je da 16 odsto ispitanika u Srbiji nikada nije pohađalo kurs prve pomoći, a da je 52 odsto vozača tu obuku prošlo samo zbog dobijanja vozačke dozvole.

Iako je više od polovine anketiranih vozača odgovorilo da se smatra sposobnim da pruži prvu pomoć, testiranje je pokazalo da 88 odsto ispitanika ne poznaje pravilan redosled postupaka pružanja hitne medicinske pomoći u slučaju saobraćajne nezgode.

Skoro 84 odsto ispitanika ne zna šta treba da radi u slučaju kada je povređeni bez svesti i ne diše, a čak 97 odsto anketiranih vozača ne zna kako da pravilno pomogne u slučaju obilnog krvarenja.

U praktičnom delu testiranja, više od 86 odsto vozača u Srbiji nije znalo koji je pravilan položaj za oporavak povređenog, a čak 92 odsto anketiranih ne zna kako da uradi kardiopulmonalnu reanimaciju.
Izvor: Beta

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)