Datum:

12.06.2013. 16:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 4993 pregleda

U vašem autu više nije sveže onako kako treba? Razlog je u klima-uređaju. Redovna kontrola je obavezna.

Donedavno ste u ledenim zimskim danima cvokotali u autu, sada je došlo proleće, a znoj teče u potocima. Blago onome ko sad ima klima-uređaj u automobilu. Ukoliko funkcioniše.

Problem: vremenom nestaje tečnost za hladenje. Preko cevi i zaptivača gubi se visoko osetljivi gas. On, u stvari, treba da obezbedi prenos toplote iz unutrašnjosti napolje, ali ako nedostaje previše tecnosti za hladenje jedan prekidač iskljucuje klimatizaciju, zbog čega rastu temperature u autu.

Iako proizvođači to ne zahtevaju u svojim planovima održavanja, najkasnije svake tri godine trebalo bi klima uređaj proveriti u specijalizovanom servisu. Stručnjak će proveriti eventualna oštećenja vodova, kondenzatora i kompresora i usisaće staro sredstvo za hlađenje zajedno sa mazivom. Na kraju sa vakuumom testira da li je klima potpuno hermetički izolovana i onda je ponovo puni.

To održavanje košta od 40 do 100 evra, a cena zavisi od tipa uredaja, modela automobila i – servisa. Ako iz mlaznica ventilacije dopire neprijatan miris, za to su krive bakterije i gljivice. One nalaze savršeno stanište u razmenjivaču toplote u kućištu ventilatora. To se rešava putem dezinfekcije, koju možete i sami da uradite kupovinom spreja za dezinfekciju.

Savet: Klimu gasiti pet minuta pre dolaska na odredište, jer tada isparivač ima vremena da se osuši.

Na taj nacin bakterije i gljivice gube vlagu koja im je nužna za život.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)