Datum:

12.04.2011. 16:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6516 pregleda

Na ovogodišnjem skupu Uduženja istoričara automobilizma koji je održan u subotu, 9.4.2011. godine učestvovalo je oko 170 starovremenskuh vozila, automobila, motocikala i jedan autobus.

Centralno mesto na placu ispred Saobraćajnog fakulteta u Beogradu imala su vozila Mercedes Benza, koji je slavio 125 godina kako je patentirao prvi automobil. Najstarija vozila na skupu bili su Hadson Super-Six Model O Sedan iz 1927., vlasništvo Saita Hađića, i Ford T Touring iz 1927. iz Muzeja automobile, zbirke Bratislava Petkovića. Atraktivan je bio i automobil Ford Thunderbird iz 1956., vlasništvo Nenada Živkovića.

Ovaj peti po redu skup Uduženja istoričara automobilizma možda bi trebalo da bude i prekretnica jer interesovanje koje su pokazali svi oni koji su došli da proprate ovaj događaj prevazilazi prostor na kojem se održava. Naime, prostor oko Saobraćajnog fakulteta postao je mali da na njemu budu izloženi svi automobile i motocikli koji su pristigli sa raznih strana, što je opet uticalo da i brojni posetioci ne mogu komotno da priđu i da ih razgledaju, popričaju sa vlasnicima i da fotografišu zaista veliki broj zanimljivih i retkih primeraka, a da se ne stvori gužva. S druge strane to je veliki kompliment organizatorima i njihovom entuzijazmu.


Među učesnicima bili su i gosti iz Italije, Francuske, Hrvatske, BiH, Rumunije, Mađarske i delegacija iz Slovenije, njih pedeset četvoro, članovi saveza Starodobna vozila Slovenije, koji su došli autobusom.

Predavanja su održana pred punim amfiteatrom. Redosled izlaganja bio je sledeći:
1. Mercedes-Benc u Jugoslaviji – Miroslav Milutinović
2. Sreten Kostić – prvi srpski šofer – Vladimir Veselinović
3. Počeci proizvodnje u Fabrici automobila Priboj – Aleksandar Zajc
4. Reli Male Antante – Nebojša Đorđević
5. Ford T Borislava Popovića – Miroslav Milutinović
6. Zastava AR-51 i AR-55 – Aleksandar Vidojković

Posebno interesovanje izazvala su predavanja Vladimira Veselinovića o prvom srpskom vozaču Sretenu Kostiću, koji je svoje veštine kalio na albanskim gudurama i solunskom frontu, i Nebojše Đorđevića o reliju male Antante, voženom 1938. godine na relaciji Prag, Bukurešt, Beograd.

Nakon predavanja organizovana je vožnja ulicama Beograda i izložba ispred skupštine grada.

Nakon toga otišlo se u Muzej automobila gde su gosti iz Slovenije prisutne upoznali sa svojim radom.

Izvor: Netauto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)