Datum:

17.07.2017. 16:09

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Ako se ne reši pat pozicija sa štrajkom u naredna dva dana postoji realna opasnost da “Fijat” najpre smanji obim proizvodnje u Kragujevcu, što bi mogao da bude uvod u povlačenje sa našeg tržišta – nezvanično saznaju “Novosti”. Tako bi bilo ugroženo oko 10.000 radnih mesta. Tokom ove nedelje očekuje se dolazak poslovodstva “Fijata” iz Italije na pregovore sa štrajkačkim odborom i predstavnicima vlade.

Štrajk, inače, danas gazi 21. dan, a nadležni sve glasnije upozoravaju na njegove teške posledice. Sindikati odgovaraju da su oni od početka spremni za pregovore i taj zahtev su poslodavcu poslali već prvog dana.

– Bojim se da neiznalaženje rešenja i nekretanje u ovom pravcu može da ima ozbiljne posledice ne samo za grad Kragujevac, nego i za celu Srbiju, sve one koji direktno ili indirektno zavise od kompanije “Fijat” – rekao je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede. – Ovo je loša i neozbiljna poruka svim potencijalnim investitorima. Ono što od nas traže, i što je u suštini najveći kamen spoticanja, jeste da Vlada preuzme odgovornost i da za to povećanje garantujemo budžetom Srbije.

Eventualni odlazak “Fijata” iz Srbije nije nemogući scenario ni za predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža.

– Ne verujem da sindikalci koji rukovode ovim dvonedeljnim štrajkom žele da dođe do najgoreg scenarija, a pogotovo to ne žele radnici – smatra Čadež. – Hajde da ostavimo emocije sa strane i da vidimo šta su interesi radnika i kako možemo da dođemo do određenih rešenja. Zaustavljanje proizvodnje nije pravi način. Ukoliko se ovako nastavi, primanja uopšte neće biti, jer proizvođač mora da proizvodi. Zaista, posledica jeste odlazak investitora.

Štrajkom su se za bolji kolektivni ugovor davno izborili i u Železari “Smederevo”. Predsednik Samostalnog sindikata u srpskoj čeličani Siniša Prelić kolegama zato poručuje da otpočnu pregovore.

– I mi smo 2004. godine imali sličnu situaciju sa tadašnjim poslodavcem “Ju-Es stilom”. Kolegama savetujem da obavezno sednu za sto – kaže Prelić. – Ni tada nisu svi bili zadovoljni, ali je važno da smo postigli više. Važno je i da se napravi pomak.

Šta je Vlada garantovala radnicima 

Vlada Srbije bila je i jeste na raspolaganju i štrajkačkom odboru i radnicima “Fijata” 24 časa dnevno, kaže se u saopštenju.

U razgovoru sa štrajkačkim odborom vlada je garantovala da će insistirati na rešavanju svih njihovih zahteva, a na sledećim kao minimum:

  • Analizi proizvodnog procesa i svih radnih stanica kako bi se optimizovao proizvodni proces da bi radnicima bilo lakše.
  • Da će se u saradnji sa gradom Kragujevcem rešiti prevoz radnika u večernjim časovima, što je potvrdio i gradonačelnik.
  • Da će insistirati na uvođenju bonusa efikasnosti od 2017. koji će se isplaćivati u februaru svake godine za prethodnu.
  • Da ćemo insistirati na dodatnom povećanju plata, ali da ne možemo u ovom trenutku da garantujemo koliki je to procenat.

Međutim, štrajkački odbor “Fijata” je smatrao da je sve ovo nedovoljno i jedino na čemu su insistirali da vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara, što nismo mogli da uradimo, a da ne oštetimo ostale radnike i poreske obveznike Srbije.

Ne pregovaramo preko medija

Štrajkački odbor je uputio poslodavcu zahtev za otpočinjanje pregovora 23. juna, 27. juna, 4. jula i 10. jula, ali odgovora nije bilo, osim stava predstavnika države Srbije da je uslov da se prekine obustava rada – odgovaraju sindikalci u jučerašnjem saopštenju.

– Umesto poziva na pregovore, razgovore štrajkačkog odbora sa predstavnicima “Fijata” ili barem manjinskog vlasnika Vlade, već dva dana pregovora putem medija – navodi se u saopštenju. – Istine radi, “sindikalni lideri”, kako nas pojedini mediji nazivaju, spremni su da svakog trenutka otpočnu pregovore s kompanijom ili Vladom, i to je osnovni zahtev.

Sindikat podseća da je 23. juna Inspekcija rada izvršila nadzor i 26. juna naložila poslodavcu da otpočne pregovore u skladu sa Zakonom o štrajku. Paradoks je i da se ne poštuje potpisani kolektivni ugovor, jer u članu 82 nedvosmisleno stoji da su Štrajkački odbor i poslodavac dužni da, od dana najave štrajka i za vreme štrajka, pokušaju da sporazumno reše nastali spor.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)