Datum:

07.01.2020. 9:51

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Prodaja električnih vozila u Norveškoj je bolja nego ikada pre, pre svega zahvaljujući sve većoj popularnosti automobila kompanije Tesla.

Naime, prošle godine je u Norveškoj prodato ukupno 142.381 novih automobila. Kako se navodi, čak 42% od ukupnog broja tih vozila su potpuno električni automobili. Podsećamo, tokom 2018. godine, električna vozila su činila 31% od ukupnog broja prodatih automobila. Tokom prošle godine, Telsa je u skandinavskoj zemlji prodala rekordnih 18.798 vozila. Od tog broja, 15.693 automobila su Tesla Model 3.

Bloomberg prenosi da je upravo Norveška vodeća zemlja kada je u pitanju prodaja električnih vozila. Bar u odnosu na broj stanonvika ta zemlje. Za to su zaslužne brojne poreske olakšice i subvencije.

Ipak, Tesla nije najprodavaniji brend u toj zemlji. Prvo mesto zauzeo je Volkswagen, koji je prodao 150 automobila više.

Očekuje se da broj prodatih električnih vozila tokom ove godine bude oko 50% od ukupnog broja prodatih automobila.

Iako u Norveškoj živi nešto više od 5 miliona ljudi, ta zemlja je treće najveće tržište kompanije Tesla. Takođe, Tesla Model 3 je preuzeo titulu najprodavanijeg automobila u toj zemlji od modela Nissan Leaf.

Norveška ima ambiciozan plan da do 2025. godine svi prodati novi automobili budu električni. Po svemu sudeći, taj plan je na dobrom putu da se i ostvari.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)