Datum:

27.01.2012. 10:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7332 pregleda

Uskoro će u Srbiju moći da se uvoze polovnjaci stari tek sedam-osam godina. To će svakako povećati cenu prosečnog polovnog vozila, a dodatni problem je što, između ostalih, „folksvagen golf“ četvrte generacije, Seatova „ibica“ ili recimo „ford fokus“ prve generacije više neće moći da se uvoze.

Prošlo je nešto više od šest godina od uredbe kojom je određeno da se polovna vozila u Srbiju mogu uvoziti samo ako ispunjavaju Euro 3 norme o izduvnim gasovima. Ono što je u tom trenutku delovalo kao jako restriktivna uredba, jer su najstarija vozila koja su ispunjavala ove norme proizvedena tek pre nekih pet-šest godina, vremenom je dobilo novu dimenziju. Naime, danas se u Srbiju bez prepreka mogu uvoziti automobili stari čitavih 12 godina, što znači da našu granicu uveliko prelaze polovna vozila koja su blizu ulaska u tinejdžersko doba.

Najavljeno ograničenje uticaće na tržište polovnih automobila po više osnova. Pre svega, cene vozila iz uvoza će skočiti, a osim toga, neki popularni modeli više neće moći da se uvoze. Uzmimo za primer „opel astru“ druge generacije. Ovaj model proizveden u periodu od 2000. do 2002. godine u solidnom stanju košta oko 3.000 evra, dok taj isti model (sada poznat kao „astra klasik II“) sa Euro 4 motorom proizveden između 2005. i 2006. godine košta oko 4.000 do 4.500 evra. Kao što možemo videti, razlika svakako nije zanemarljiva, a slična ili još gora situacija je i kod modela drugih proizvođača. Tako se može očekivati da će se prosečna cena automobila iz uvoza povećati za oko 1.000 evra. Ipak, treba imati u vidu da se za tih 1.000 ili nešto više evra, dobija noviji automobil u boljem stanju, sa manjom pređenom kilometražom i ekološkim Euro 4 motorom.

Ograničenje, osim što će povećati cenu polovnih automobila iz uvoza praktično će i zatvoriti vrata za neke kod nas prilično popularne modele. Primera radi, „folksvagen golf“ četvrte generacije više neće moći da se uvozi jer je njegova proizvodnja prestala pre uvođenja Euro 4 normi. Slična je situacija kada je u pitanju „pasat“, ali i popularni modeli drugih proizvođača kao što je recimo„ford fokus“ prve generacije.

Ovo praktično znači da je predlog ušao u zvaničnu proceduru i samo je pitanje vremena kada će početi da se primenjuje u praksi. Realno je za očekivati da to bude negde sredinom ili u drugoj polovini naredne godine 2012, a do tada, sve ostaje po starom.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)