Datum:

07.11.2010. 15:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 6733 pregleda

Od nove godine najavljeno je pojeftinjenje benzina i dizela u odnosu na dosadašnje cene, očekuju naftaši. Ipak, ozbiljnija dešavanja na ovom polju vozači mogu da očekuju tek od februara. Tada počinje prava trka u snižavanju cena, davanju popusta i prodaji što kvalitetnijeg goriva.

Za litar motornog benzina se sada mora izdvojiti 119,4 dinara, a od Nove godine bi njegova cena trebala pasti na 110 dinara. Evrodizel se u sada slobodno uvozi, te se cene razlikuju od pumpe do pumpe.

Maltene nema naftne kompanije koja ovaj derivat prodaje po ceni od 120,8 dinara, kolika je njegova maksimala propisana cena. Obzirom da je gorivo uglavnom jeftinije, može se kupiti i po ceni od 110 dinara. Liberalizacijom tržišta očekuje se da sve kompanije prodaju evrodizel za 110 dinara ili manje. Cena će, ipak, i dalje zavisiti od kretanja cene nafte na svetskom tržištu.

Naftaši obećavaju veći kvalitet goriva. Nebojša Atanacković iz kompanije ”Nafta” smatra da su pojeftinjenja derivara povezana, pa će pojeftinjenje venzina od Nove godine uticati i na pojeftinjenje evrodizela. “Evrodizel se sada slobodno uvozi i na pojedinim pumpama je i po 10 dinara jeftiniji od propisane cene, tamo gde nije, trebalo bi da od 1. januara bude za toliko jeftiniji. Kada je benzin u pitanju i on bi mogao da pojeftini za oko deset dinara po litru. Od Nove godine moguće je da se na pumpama pojave i neka nova goriva, kao benzin od 98 oktana, a na nekima i od sto oktana”, navodi Atanacković.

Vozači u Srbiji se nadaju boljem kvalitetu goriva, ali ne očekuju mnogo po pitanju pojeftinjenja. “Da li će biti dva ili tri dinara jeftinije to mi ne znači mnogo, ali bih voleo da bude kvalitetnije jer dobro gorivo čuva automobil i realno smanjuje potrošnju. Neka bude samo kvalitetnije jer ovo što sipamo u Srbiji je strašno”, kaže Petar Stojković iz Beograda.

Borislav Tatič iz Udruženja privatnih bezinskih stanica kaže da će početak tržišne utakmice svakako krenuti od 2011. Lukoil je spreman za liberalizaciju, a pojavu promotivnih cena potrvđuju i u Naftnoj industriji Srbije. “U susret predstojećoj liberalizaciji tržišta mi ćemo na svojim novim benzinskim stanicama obezbediti promotivne cene u vidu jeftinijeg goriva”, kažu u NIS-u. I u OMV-u navode da su spremni da prihvate režim slobodnog uvoza naftnih derivata. “Za nas to prvenstveno znači da ćemo moći da ponudimo nove vrste goriva kojih sada nema u ponudi na srpskom tržištu”, ističu u OMV-u.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)