Datum:

18.04.2012. 22:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4290 pregleda

Nesavesni vozači, kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog sakupljenih 18 bodova, naći će se u školskim klupama najkasnije za mesec dana kako bi pohađali obavezan seminar propisan Zakonom o bezbednosti saobraćaja, saznaje „Blic“.

Iako je od početka primene novog zakona od građana oduzeto oko 1.000 vozačkih dozvola, u ovom trenutku svega njih pedesetak steklo je uslov za pohađanje seminara, koji je uslov za ponovno dobijanje vozačke dozvole, kaže Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

– Oni su isplatili sve novčane kazne i izvršili sve zaštitne mere, pa sada mogu da pohađaju seminar – kaže Jovanović.

On dodaje da se prvi polaznici seminara očekuju najkasnije početkom narednog meseca.

– Potrebno je da organizujemo lokacije seminara i udžbenike, koji su pripremljeni, i potrebno je 15 dana za štampanje. Sada se prijavljuju polaznici, pa se nadam da ćemo odmah posle 1. maja početi sa obukom – najavljuje Jovanović.

Milenko Jezdimirović, predsednik Grupacije auto-škola Beograda, objašnjava da će seminar biti „psihološko-teorijskog karaktera“.

– Polaznici će morati da pohađaju 40 časova obavezne teoretske nastave. Od toga će devet časova biti razgovor predavača s polaznicima kako bi se videlo zašto su izgubili dozvolu i gde su grešili. Drugi segment od 15 časova biće upoznavanje s novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Poslednji deo predavanja, za koji je rezervisano 16 časova, biće posvećen razgovorima o posledicama koje može da prouzrokuje ponovni gubitak vozačke dozvole – otkriva Jezdimirović.

On ukazuje na to da neće biti praktične obuke vožnje iako je o tome bilo razgovora u nadležnim ministarstvima.

– Bilo je predloga da vozači prođu i 12 časova praktične obuke, ali od toga se, nažalost, odustalo. To bi bilo veoma korisno, pošto bi se tada najbolje videlo kakve stavove čovek ima prema vožnji, to jest kako se ponaša za volanom – zaključuje Jezdimirović.

Nakon dobijanja sertifikata o završenom seminaru, vozač će ponovo moći da dobije vozačku dozvolu, ali ovoga puta ona se gubi s manjim brojem kaznenih poena. Za ponovno oduzimanje vozačke isprave biće potrebno 15 bodova, a naredni put 12. Nakon toga, vozačka dozvola biće trajno oduzeta.

Autor: Marko Petković, Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)