Datum:

13.04.2011. 13:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

2 komentara 5653 pregleda

Vlasnici automobila će obaveznu premiju za osiguranje vozila od 1. septembra plaćati po sistemu “bonus malus”, i to savesni vozači po nižoj, a vozači koji su imali štete po ceni višoj i do 2,5 puta.

Premijski stepen, po ovom sistemu, podeljen je na 12 razreda opasnosti, a osnovni razred je četvrti, i on podrazumeva cenu obaveznog auto-osiguranja koju su vozači do sada plaćali.

Vlasnici motornih vozila koji u prethodnoj godini osiguranja nisu napravili štetu, u narednoj godini će prema ovom sistemu imati bonus, to jest preći će u treći razred i premiju će platiti pet odsto manje. Premija u drugom razredu niža je od osnovne za 10, a u prvom za 15 odsto.

Vozači koji su imali jednu štetu prelaze u sedmi razred, što u odnosu na prethodnu godinu visinu premije povećava za 50 odsto. Sa dve načinjene štete prelazi se u 10. razred čime se premija u odnosu na prethodnu godinu povećava 2,1 put, dok oni koji naprave tri i više šteta prelaze u 12. razred, a premija im se povećava čak 2,5 puta.

Za povratak iz 12. u četvrti razred, potrebno je devet godina, i to pod uslovom da se tokom tih godina ne napravi nijedna šteta.

To znači da se vozači svake godine spuštaju za po jedan razred i u skladu s tim plaćaju premije. U petom razredu premija je u odnosnu na osnovni razred veća za 15, u šestom za 30, u sedmom za 50, osmom za 70, a u devetom za 90 odsto, dok je u desetom razredu premija veća 2,1 put, u jedanaestom 2,3, a u dvanaestom 2,5 puta.

Izvor: Blic

2 komentara
  1. inat

    Što su pošteniii jebli sebe Pa što kao i kod štete ne umanje nego 5 10-15% ma klošusi

  2. vlada

    Ja predlazem da se “pazljivih” polisa umanjuje decenijski od 1% do maksimalnih 3.4% chetvrte decenije a da se zakonodavcima i vlasnicima osiguravajucih kuca dodeli pravo “prve bračne noći” koje ce vaziti na teritorijama Srbije, Bugarske, Cheske, Ukrajne, Indije i Venecuele.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)