Datum:

09.09.2013. 22:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 28818 pregleda

Sklapanje i proizvodnja kineskih kamiona nosivosti od sedam do osam tona, kombija i mini-buseva u Kragujevcu i pik-apova u Somboru počeće već za nekoliko nedelja, potvrdio je Danasu generalni direktor Grupe „Zastava vozila“ Dragan Srejović. On je dodao da su „Zastava kamioni“ u Kragujevcu i „Zastava specijalna vozila“ u Somboru, prilikom nedavne posete srpske privredne delegacije Kini, sa jednom tamošnjom kompanijom potpisale protokol o saradnji kojim je predviđeno da će vozila iz te zemlje uskoro početi da se proizvode i sklapaju u Srbiji.

Iako Srejović, koji je bio član te državne delegacije na čijem je čelu bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, nije želeo da pominje ime te kompanije, jer su Kinezi na tome insistirali, naš list je ranije najavljivao da je firma Huang Hai, veliki kineski proizvođač kamiona, autobusa i kombija, zainteresovana za saradnju sa kragujevačkim preduzećem. Sada se spekuliše da su upravo oni pregovarači o partnerstvu sa „Zastavom vozila“.

– Prilikom posete predsednika Nikolića i naše privredne delegacije, menadžment kineske kompanije potvrdio je spremnost za saradnju, a predstavnici te kompanije u oktobru ponovo dolaze u Beograd i Kragujevac, gde će sa domaćim zvaničnicima biti nastavljeni razgovori, najpre o obimu i vrednosti već ugovorene saradnje, ali i o najavljenom partnerstvu kineske firme sa „Zastavinim“ fabrikama kamiona i specijalnih automobila. Ukoliko razgovori budu uspešni, očekujemo da će Kinezi preuzeti „Zastava kamione“ i „Specijalne automobile“ već na proleće naredne godine – kaže Srejović.

On ističe da sa izvesnošću očekuje da će, pored „Kamiona“ i „Specijalnih automobila“, u narednom periodu biti rešen status i ostalih 12 firmi koje posluju u okviru Grupe „Zastava vozila“. Za sada, poznato je samo da će Fabrika automobila otići u stečaj, a Srejović objašnjava da je bitno rešiti i sudbinu „Zastave inpro“, preduzeća u kojem su od 370 ukupno zaposlenih, 200 osobe sa invaliditetom, pri čemu je ta firma na listi prvih deset izvoznika za Francusku. „Zastava inpro“, koja će uskoro potpisati ugovore o početku izvoza i u Rusiju i Belorusiju, odlukom Vlade Srbije trebalo bi da postane državno preduzeće.

„Zastavin“ Zavod za medicinu rada, ustanova u kojoj se leči oko 35.000 Kragujevčana i u kojem je poslednjih meseci instalirana savremena medicinska oprema, postaće deo republičkog zdravstvenog sistema, o čemu je već postignut dogovor sa nadležnima. Za „Zastava hortikulturu“, prema rečima našeg sagovornika, zainteresovana je jedna srodna italijanska firma… U Grupi „Zastava vozila“ veruju da će u dogledno vreme biti rešen status i ostalih, mahom manjih radnih i organizacionih celina tog društva.

Otišlo više od 500 prekobrojnih

U Grupi „Zastava vozila“ tokom ove sedmice okončana je realizacija socijalnog programa, na osnovu kojeg je iz 14 firmi te poslovne grupacije dobrovoljno otišlo 524 od ukupno oko 1.800 zaposlenih. Najviše prekobrojnih (303) napustilo je „Zastavu kamione“, u kojoj je ostalo još nešto više od 400 radnika.

Autor: Z. Radovanović, Izvor: Danas

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)