Datum:

29.12.2011. 10:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 6175 pregleda

Vozačima iz Srbije od 1. januara neće biti potreban „zeleni karton“ za putovanje u 33 države Evrope, pošto je Evropska unija dala saglasnost da se Srbija priključi sistemu multilateralnog sporazuma. To znači da nekada obavezni dokument o osiguranju motornih vozila sada više nije potreban za zemlje EU, ali i za ulazak u Hrvatsku, Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru i Crnu Goru.

Putovanje

Za putovanje u te države biće dovoljna registarska oznaka automobila, odnosno nalepnica koja se dobija uz nove tablice, prilikom registracije vozila.

– To će biti dovoljan dokaz o postojanju osiguranja od auto-odgovornosti za štete pričinjene trećim licima – navodi se u saopštenju Evropske unije. – Time je Srbija postala 33. članica podsistema registarskih oznaka.

Od zemalja u okruženju Bosna i Hercegovina i Makedonija još nisu deo podsistema registarske oznake, tako da će za ulazak u te države i dalje biti potreban „zeleni karton“. U njihovom društvu nalazi se još šest zemalja. Posebnu grupu evropskih zemalja čine Kazahstan, Jermenija, Gruzija i Azerbejdžan, koje nisu u sistemu zelene karte i za njih važe posebni uslovi za prelazak granice automobilom.

Sporazum

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS) Vladan Manić je rekao da se Srbija za ovaj sporazum kvalifikovala u maju ove godine na godišnjoj skupštini Biroa zelene karte.

– U međuvremenu smo potpisivali sporazume sa svim zemljama i čekali saglasnost Evropske komisije – rekao je Manić. – Evropska komisija je dala saglasnost da se Srbija priključi sistemu multilateralnog sporazuma i to je objavljeno u Službenom glasniku EU, 22. novembra ove godine. To, praktično, znači da od 1. januara, osim polise osiguranja i registarskih tablica, našim građanima nije potrebno ništa od dokumentacije, vezano za vozila.

Region

Srbija je uspela da produži bilateralni sporazum sa Crnom Gorom, zbog čega kod njih i dalje neće biti potreban „zeleni karton“ iako oni nisu potpisnici tog međunarodnog sistema. Nažalost, za Makedoniju će i dalje biti potreban „zeleni karton“ iako isti, na primer, neće biti neophodan za odlazak u Grčku.

Inače, zelena karta osiguranja je dokaz da za vozilo postoji zaključeno osiguranje auto-odgovornosti kod domaćeg osiguravajućeg društva i zelena karta osiguranja, koju izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti. Na teritorijama zemalja u kojima ne važi zelena karta – Azerbejdžan, Gruzija, Kazahstan i Jermenija – vozači su dužni da plate premiju takozvanog graničnog osiguranja prilikom ulaska u svaku od tih zemalja.

Veliki problemi

Planiranje putovanja može da bude veliki problem ako pokušavate da od nadležnih službi saznate šta je za pojedine zemlje potrebno da se u njih uđe automobilom. Mi smo „izgubili“ čitavo prepodne na utvrđivanje koje zemlje pripadaju sistemu, za koje više neće biti potreban „zeleni karton“, a koje uopšte nisu potpisnice tog sporazume.

Na primer, Auto-moto savez Srbije navodi da naš zeleni karton ne važi u Rusiji, dok u Udruženju osiguravača Srbije nju navode kao jednu od osam evropskih za koju je potreban.

Takođe, AMSS uopšte ne spominje Jermeniju u grupi zemalja sa graničnim plaćanjem osiguranja.

ZELENO: Zemlje za koje nije potreban „zeleni karton“, PLAVO: Zemlje koje nisu u sistemu „zelenog kartona“, CRVENO: Zemlje za koje je potreban „zeleni karton“

Zemlje za koje nije potreban „zeleni karton“

1. Austrija 2. Belgija 3. Bugarska 4. Kipar 5. Češka 6. Danska 7. Estonija 8. Finska 9. Francuska 10. Nemačka 11. Grčka 12. Mađarska 13. Irska 14. Italija 15. Letonija 16. Litvanija 17. Luksemburg 18. Malta 19. Holandija 20. Poljska 21. Portugal 22. Rumunija 23. Slovačka 24. Slovenija 25. Španija 26. Švedska 27. V. Britanija 28. Hrvatska 29. Andora 30. Island 31. Danska 32. Švajcarska

Zemlje koje nisu u sistemu „zelenog kartona“

34. Azerbejdžan
35. Gruzija
36. Kazahstan
37. Jermenija

Zemlje za koje je potreban „zeleni karton“

36. Albanija
37. Belorusija
38. BiH
39. Makedonija
40. Moldavija
41. Rusija
42. Turska
43. Ukrajina

Izvor: Novosti

1 komentar
  1. Sinisa

    Brojevi zemalja na karti se ne slazu sa brojevima i imenima drzava dole u opisu.

    Inace dobar clanak nisam znao za to.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)