Datum:

31.10.2013. 10:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4874 pregleda

Auto-škole u Srbiji koje su do 26. oktobra ove godine podnele zahtev za produženje dozvole u skladu sa novim pravilnicima, moći će već od ponedeljka da normalno nastave sa radom.

Iako još Zajednici auto-škola nije stigao zvaničan dopis iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kako “Novosti” saznaju, MUP je već doneo nove pravilnike koji na snagu stupaju odmah. To će omogućiti nesmetan rad auto-školama koje su uskladile svoje poslovanje sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja Srbije.

U auto-školama, inače, tvrde da neće nastaviti sa radom i straha od visokih kazni (zaprećena od 800.000 dinara) ukoliko posluju bez potrebne dozvole. Smatraju da MUP ne može u roku i od dva meseca da izvrši kontrolu svih auto-škola, jer ima ih više od 800. Ali, izvori “Novosti” tvrde da suštinski prekida rada neće biti.

Sporan je član 351 Zakona o bezbednosti saobraćaja, ali i još neke odredbe koje “žuljaju” auto-škole koje smatraju da nisu dovoljno konsultovane pri donošenju novih pravilnika.

– Ne trebaju nam preskupi poligoni jer mi ne moramo da školujemo žonglere već vozače koji će biti bezbedni i po sebe i druge učesnike u saobraćaju – kaže Petar Rašeta, generalni sekretar Zajednice auto-škola Srbije.

Da sve nije tako crno kao što izgleda, kaže i direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Stojadin Jovanović koji smatra da će auto-škole imati sasvim dovoljno vremena da sve što treba dovedu u savršen sklad sa propisima.

– Mi smo završili sa licenciranjem velikog broja instruktora, ispitivača, predavača. U toku su još neki seminari, a cilj svih nas je da se obuka za vozače podigne na još jedan viši, kvalitetniji nivo. Verujem da će ubuduće biti sve manje nesporazuma i problema – kaže Jovanović.

Paprena taksa

Taksa za dobijanje dozvole za obavljanje ove delatnosti iznosi nešto više od 80.000 dinara.

– Nije jasno zašto moramo da platimo skuplju taksu od, na primer lekara koji otvaraju ordinaciju i sličnih preduzeća – kaže Petar Rašeta.
– Ovo je veliki udar na auto-škole.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)