Datum:

17.01.2011. 10:05

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 11446 pregleda

Iako je od skoro omogućeno da se vozačka obuka upisuje sa 16 godina, još uvek se čeka na poseban pravilnik da bi se uvela obuka po novom zakonu o saobraćaju.

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju još nije u celosti stupio na snagu, jer se za aktiviranje nekih odredbi čekaju posebni pravilnici. 

Ovih dana na snagu je stupio pravilnik kojim je omogućeno da osobe sa 16 godina mogu upisati vozačku obuku, a sa 17 godina polagati ispit. Međutim, deo zakona koji predviđa uvođenje ozbiljnije obuke, još čeka na svoj pravilnik. 

Tako je za C kategoriju potrebna 21 godina, dok je za D kategoriju potrebno napuniti 24 godine života, koliko treba i za motocikl sa motorom od 750 kubnih centrimetara zapremine. 

Zajednica autoškola Srbije zbog toga apeluje na autoškole da ne primenjuju novi pravilnik o izdavanju vozačkih dozvola kojim je omogućeno da maloletne osobe polažu za vozačku dozvolu po starim propisima, a da odgovaraju po novim zakonskim rešenjima. 

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja podseća da je trebalo da svi pravilnici vezani za novi Zakon o saobraćaju budu doneti najkasnije do 20. decembra, ali da se na većinu i dalje čeka. 

Okanović kaže i da postojeći sistem obuke ne proizvodi bezbedne vozače, a problem je još ozbiljniji kada se radi o mladima. 

“Mi imamo dokazano loš sistem obuke, koji proizvodi nebezbedne vozače, odnosno, statistički gledano, upravo su najnebezbedniji vozači u Srbiji oni koji su tek završili obuku i izašli iz autoškole”, navodi Okanović. 

“Dati deci od 17 godina da sa takvim sistemom obuke dobiju vozačku dozvolu, i da zaista mladi izađu u saobraćaj – nije dobro ni za njih, ni za njihove roditelje, a ni za sve nas ostale koji s njima učestvujemo u saobraćaju”, ukazao je on. 

Prema novom pravilniku, osoba koja ima punih 16 godina može upisati vozačku obuku, sa 17 godina polagati vozački ispit, s tim što će im do punoletstva dozvola biti privremena. 

Sa privremenom dozvolom moći će da upravljaju automobilom samo ako u vozilu imaju pratioca, odnosno vozača sa iskustvom.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)