Datum:

15.03.2013. 22:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4351 pregleda

Test vozač za Nokian gume Jane Laitinen je ponovo oborio rekord u maksimalnoj brzini ostvarenoj u vožnji po zaleđenoj površini. Rekord je ponovo oboren u Finskoj, u zalivu Botnia gde je Nokian kompanija pripremila posebnu stazu za ovaj poduhvat.

Jane Laitinen, test vozač Nokian kompanije, je, vozeći Audi “RS 6”, dostigao brzinu od 335, 7km/h i na taj način popravio svoj prethodni rekord za 5km/h.

Laitinen je koristio Audi “RS 6” na koji su montirane Nokian Hakapelita 8 gume dimenzija 255/35R20. Raniji rekord Laitinen je postavio sa istim automobilom, ali je koristio prethodnu generaciju guma.

Da bi se priznao rekord, nikakava hemijska sredstva ne smeju biti korišćena za pripremu staze, odnosno za učvršćivanje leda, ili za poboljšanje prianjanja. Sve mora biti prirodno. Laitinen je morao dva puta da odveze istu razdaljinu, sa istom ili približnom maksimalnom brzinom kako bi rekord bio prihvaćen.

Maksimalna brzina se mora održavati barem jedan kilometar.

Takođe, da bi rekord bio priznat, moraju se koristiti gume koje se nalaze u slobodnoj prodaji i mogu biti nabavljene u zemlji u kojoj se obara rekord.

“Nokian Tyres” je kompanija osnovana u gradu Nokia u Finskoj. Kompanija je osnovana 1934. godine, a dve godine kasnije su napravili svoju prvu zimsku gumu koju su nazvali Hakapelita koja je posebno namenjena vožnji u polarnim uslovima.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)