Datum:

30.01.2014. 23:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 9185 pregleda

Grupa Fijat je danas saopštila da formira novu firmu “Krajsler-Fijat automobili” pošto je ove godine postala stopostotni vlasnik “Krajslera”.

– Počinje novo poglavlje u našoj istoriji – saopštio je predsednik Fijata Džon Elkan, posle sastanka Upravnog odbora u Milanu. – Spajanje znači da se povezuju dve organizacije, svaka s bogatom istorijom u automobilskoj industriji, koje su različite, ali komplementarne.

– Danas je jedan od najvažnijih dana u mojoj karijeri u Fiatu i Krajsleru – rekao je glavni izvršni direktor italijanskog dela firme Serđo Markjone.

– Uspeli smo da izgradimo solidnu osnovu globalnog proizvođača… na boljem nivou od naših konkurenata.

Nova grupa koja će po veličini biti sedma u svetu, ima fiskalnu bazu u Velikoj Britaniji, a sedište u Holandiji. Njene deonice će se kotirati na berzi u Njujorku i na sekundarnom tržištu u Milanu, objavio je Fijat.

Fijat je zvanično vlasnik 100 odsto Krajslera od 21. januara ove godine, pošto je za 4,35 milijardi dolara kupio preostalih 41,46 osto kapitala američke firme čiji je ranije bio suvlasnik.

Nastajanje “potpuno integrisanog globalnog proizvođača automobila” neće imati nikakav uticaj na fabrike i radnu snagu, naročito u Italiji, obećala je firma.

Predstavljen je i novi znak firme – FCA (Fiat Chrysler Automobiles), napisan plavim slovima.
 
Što se tiče budućnosti, Fijat je ranije najavio da namerava da se preorijentiše na skuplja, profitabilnija vozila, naglasivši naročito marke “Alfa Romeo”, “Maserati” i “Džip”.
 
Novi strateški plan biće predstavljen početkom maja.
 
Berza

Ali, te novosti nisu odagnale loše raspoloženje tržišta posle objavljivanja rezultata za 2013. koji su ispod očekivanja, kao i saopštenja da neće biti isplate dividende.

Deonice Fijata su danas nakratko povučene iz trgovine na berzi u Milanu jer im je vrednost opala za 4,97 odsto, na 7,17 evra. Neto-prihod za celu prošlu godinu iznosio je 943 miliona evra, dok je Fiat računao na 1,07 milijardi.

“Krajsler” je, međutim, ostvario neto-profit od 2,757 milijardi dolara (+65 odsto) i povećao obrt za 9,67 odsto, na 72,144 milijardi dolara.

Bez Krajslera, Fijat bi bio u gubitku za 911 miliona evra, većem nego 2012. godine (-787 miliona evra). Povrh toga, Fijat je najavio da neće isplaćivati dividendu za fiskalnu 2013.

Izvor: Beta/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)