Datum:

01.07.2014. 10:48

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 4569 pregleda

Obavezna polisa osiguranja pri registraciji vozila u Srbiji od danas je poskupela za sve kategorije za 45 odsto, rečeno je u Udruženju osiguravača Srbije.

Nova minimalna tarifa premije za osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima stupa na snagu 1. jula, objavilo je to udruženje na svom sajtu.

Osnovni razlog za povećanje cena je uticaj primene “bonus-malus” sistema, koji nagraduje dobre i kažnjava loše vozače, pošto tek nešto više od jedan odsto vozača u Srbiji ima “malus” kao sankciju za učinjene prekršaje.

Dodela bonusa vozačima bez prekršaja prouzrokovala je smanjenje premije po osnovu osiguranja autoodgovornosti.

Razlog je i uvođenje fiksne naknade za Republički fond za zdravstveno osiguranje od pet odsto od prikupljene bruto premije, koje društva uplaćuju na račun Fonda, što je direktno umanjenje prikupljene premije.

Zatim očekivano povećanje limita za isplatu štete koje na snagu stupa od oktobra ove godine, u iznosu koji je višestruko veći od postojecih limita.

Naši gradani su trenutno u poziciji da su naknade koje im osiguranja isplaćuju najniže u Evropi, pa se uvođenjem novih, značajno većih iznosa, očekuje da naši građani budu adekvatnije obeštećeni, navedelo je Udruženja osiguravača Srbije.

To će za posledicu imati i značajno veći izdatak osiguravajućih društava i dalje smanjenje premije po tom osnovu.

Potraživanja od društava u likvidaciji i stečaju su izuzetno visoka i mere se milijardama dinara, a isključiva je obaveza osiguravajućih društava da te, kao i iznose vezane za tekuće slučajeve neosiguranih i nepoznatih vozila, obezbede uplatama Garantnom fondu i to iz prikupljene premije po osnovu osiguranja od autoodgovornosti, kažu u Udruženju.

Izvor: Tanjug/Novosti

1 komentar
  1. zeljko

    ne mogu da shvatim da je razlog za povecanje cene zapravo taj sto malus ima samo oko 1% vozaca? sa takvim obrazlozenjem, mogu samo da razumem kako ovo malo srba sto ima, treba da pravi sto veci broj udesa, da sto vise gine, da pravi sto vise prekrsaja kako bi se punili budzeti republike i osiguravajucih drustava. ono sto je nenormalno u ovakvoj situaciji, to je da SVI cute?! narod sto ga vise bijes, sve vise cuti!!! ej BRE, VI iz osiguranja?! srbi nisu ovce koje blejeci idu na klanje( bar ne bi trebalo da budu)!!! kad malinari, nezadovoljni radnici, kurta i murta mogu da blokiraju puteve, zasto SAD ne bi mogli i svi nezadovoljni gradjani podstaknuti povecanjem cene?!

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)